MARNEWAARD - In het noordwesten van de provincie Groningen bevindt zich een van de grootste militaire oefenterreinen van Nederland: de Marnewaard. Defensie had hier ooit haar eigen brandweer, maar de veiligheid wordt nu gewaarborgd door Brandweer Zoutkamp. Verschillende factoren in dit 1600 hectare grote natuurlandschap verhogen het risico op brand. Een goede samenwerking tussen Defensie en Brandweer Zoutkamp kan dus niet ontbreken.
Gebiedskennis staat centraal
In de zomerperiode gaat Brandweer Zoutkamp, met hun 4×4 voertuigen, meerdere keren het oefenterrein van Defensie in Marnewaard op. Tijdens deze kleinschalige oefeningen krijgen ze de opdracht om via verschillende routes van uitkijktoren naar uitkijktoren te rijden. Zo verkennen ze het gebied dat bestaat uit 1600 hectare bos, droge en vochtige graslanden en onverharde zandwegen die kriskras over het terrein lopen. “Wij vinden het belangrijk dat de vrijwilligers van Brandweer Zoutkamp de weg weten op ons terrein en dat zij geoefend blijven in het terreinrijden. Daarom stellen wij ons terrein graag ter beschikking aan de brandweer om te oefenen”, aldus adjudant Eric Smid, terreinbeheerder Marnewaard.
Offroad rijden
Rijden over een terrein met onverharde zandwegen is niet met alle voertuigen mogelijk. Daarom beschikt Brandweer Zoutkamp over twee specifieke voertuigen, waaronder een gloednieuw OVRT (oppervlaktereddingsteam)-voertuig. Deze twee voertuigen hebben vierwielaandrijving waardoor de brandweer over zowel onverharde zandwegen als hoge dijken kan rijden. Door de oefeningen krijgen de vrijwilligers van Brandweer Zoutkamp meer ervaring in het rijden met deze voertuigen en onderhouden de brandweermensen hun vaardigheden.
Hoger risico op brand
In het verleden had de Marnewaard een eigen brandweer. Tegenwoordig is die taak belegd bij Brandweer Zoutkamp als dichtstbijzijnde brandweerpost.
Smid vertelt dat er door het natuurlandschap en het gebruik door Defensie een vergroot risico is op brand. “Marnewaard beschikt over een schietbaan waar met grote kalibers op grotere afstanden geschoten mag worden. Door het gebruik van specifieke munitie, zoals zogenaamde lichtspoormunitie, of pyrotechnische middelen, zoals rookgranaten en knalnabootsers, ontstaat een groter risico op brand. Daarnaast wordt het oefenterrein, tezamen met het Nationaal Park Lauwersmeer, druk bezocht door recreanten. Door onachtzaamheid van deze recreanten ontstaat wel eens brand. Daarom is de samenwerking tussen Defensie en Brandweer Zoutkamp zeer belangrijk.”
Door deze oefeningen in de zomer te houden is Brandweer Zoutkamp goed voorbereid op mogelijke natuurbranden in Marnewaard. Daarnaast biedt het gebied nog andere mogelijkheden om, zoals nu voor Brandweer Zoutkamp, oefeningen te organiseren. “Ons oefenterrein biedt ook de gelegenheid om, indien niet geoefend wordt door militaire eenheden, oefenscenario’s op te spelen in het op het terrein gelegen oefendorp Marnehuizen.”
112nederland p2000 groningenactueel