Schapen redden is ook politiewerk: ‘Maar wat moet je eigenlijk doen?’ Politie Westerkwartier

Schapen redden is ook politiewerk: ‘Maar wat moet je eigenlijk doen?’

GRONINGEN – De politie krijgt regelmatig meldingen van schapen die niet meer op hun poten kunnen komen. Ook dit behoort tot het werk van de agenten. Maar wat moet je eigenlijk doen als u een schaap treft die op zijn rug ligt?

Stap voor stap schaap omdraaien.
Je kunt het dier niet zomaar omrollen. Hierdoor kan een maagkanteling optreden waardoor het dier alsnog komt te overlijden. Rol een schaap dus niet naar links of naar rechts.
Help het dier via de kont weer op de poten. De achterpoten moeten eerst de grond raken.

- Trek niet teveel aan de wol, dan ontstaan er allerlei bloeduitstortingen. Het beste kun je het schaap in de oksels pakken.
- Als het schaap op de kont getild is, kun je het beter even tegen jou aan laten leunen en rechtop laten zitten. Er komt dan weer zuurstof naar de spieren en de organen krijgen weer meer ruimte.
- Na ongeveer een halve minuut zet je het schaap voorover weer op poten.

Een schaap dat op tijd geholpen wordt, zal meestal binnen 10 minuten gaan grazen. Een schaap dat langer op de rug heeft gelegen, slingert in het begin bij het lopen. Blijf er dan bij zodat het dier niet in de sloot valt. Pas als de dronkemansloop over is en het dier gaat grazen, lijkt het grootste gevaar geweken.
Aan de hoeveelheid drollen bij de kont van een verwenteld schaap, is vaak in te schatten hoe lang het dier er al ligt. Een schaap poept namelijk gewoon door als het op de rug ligt. Plassen lukt echter niet. Een schaap dat direct plast als het overeind gezet wordt, heeft vaak een lange tijd op de rug gelegen.

Tiplijn