GRONINGEN - De politie heeft vanmorgen vier verdachten aangehouden voor witwassen, het faciliteren van grootschalige hennepteelt en de productie van en handel in softdrugs in georganiseerd verband.
In het onderzoek zijn doorzoekingen gedaan in woningen in Groningen en Emmer-Compascuum en een growshop in Emmen. Daarnaast zijn er twee locaties in Duitsland opgerold die gebruikt werden als kwekerij.
De politie kwam de verdachten op het spoor op basis van eigen onderzoek en anonieme meldingen uit Nederland en Duitsland, aangevuld met informatie uit gekraakte telefoonberichten. Het gaat om een 44-jarige man uit Groningen, een 52-jarige man uit Emmer-Compascuum, en een 44-jarige vrouw uit Emmer-Compascuum en een 30-jarige vrouw uit Emmer-Compascuum.
Bij de zoekingen werden onder meer grote hoeveelheden contant geld, een grote hoeveelheid hennep en meerdere vuurwapens en munitie aangetroffen. Uiteraard is er door de politie ook financieel onderzoek gedaan. Hieruit kwamen aanwijzingen naar voren dat de verdachten ook betrokken zijn geweest bij witwassen. Daarnaast heeft de politie beslag gelegd op meerdere voertuigen, woningen en bankrekeningen.
Het onderzoek is verricht binnen het project Newton, dat bestaat uit meerdere interventieteams die zich in Noord-Nederland richten op het aanpakken van drugscriminaliteit en ondermijning. “Binnen dit onderzoek is nauw samengewerkt met de Duitse politie”, zegt Heidi de Voogd, teamleider Newton. “In samenwerking met de Nederlandse politie zorgden ze voor constante opsporingsondersteuning en coördinatie aan Duitse zijde. Ook konden Duitse rechercheurs zo informatie doorgeven over de verdachten.”
Het onderzoek naar deze verdachten en hun betrokkenheid bij het faciliteren van professionele hennepteelt is met de aanhoudingen nog niet afgerond. “Iedere interventie levert weer meer kennis en informatie op”, zegt De Voogd. “Dat kunnen we in dit onderzoek en in andere onderzoeken naar criminele organisaties met een ondermijnend karakter weer gebruiken.”
De politie kwam de verdachten op het spoor door eigen onderzoek en anonieme tips uit Nederland en Duitsland. “Het is van groot belang om informatie met ons te delen, als je het vermoeden hebt dat er in je omgeving iets speelt”, zegt De Voogd. “Alle informatie is welkom, hoe klein ook. Soms kan een klein detail het missend stukje zijn in de puzzel die wij moeten leggen en dus van grote waarde zijn voor ons onderzoek.”