LOPPERSUM - Met de oplevering van de laatste woning aan de Fivelstraat in Loppersum sloten de aannemers één van de eerste grote projecten binnen de versterkingsopgave af.
In opdracht van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) bouwde Heijmans 67 aardbevingsbestendige woningen aan de Zeedijken, de Ter Muyden, de Delfstraat en de Fivelstraat.
Het project bestond uit zes clusters*, waarbij Heijmans in elk cluster een ander type gasloze woning bouwde op basis van de wensen en eisen van de huiseigenaren. De nieuwe aardbevingsbestendige woningen zijn functioneel vergelijkbaar met de oude, gesloopte woningen.
Maatwerk
Bij de start van dit project was er nog veel onduidelijk over het verloop van het versterkingstraject. Ook had men nog geen kennis van aardbevingsbestendig bouwen. Samen met de bewoners hebben zij onderzocht en ondervonden hoe zee tot een goed eindresultaat konden komen. Daarbij was alles in dit project maatwerk, geen woning is identiek. Omdat elke eigenaar opdrachtgever was, was het een intensief traject waarbij veel overleg plaatsvond tussen bewoners, aannemer, gemeente en NCG. In 2020 startte de sloop van de eerste woningen; begin 2023 werd de laatste woning binnen dit project opgeleverd.
Intensief traject
Ondanks het lange, intensieve traject dat niet altijd gemakkelijk was, zijn de meeste bewoners blij met hun nieuwe energiezuinige huis. Op vrijdag 17 januari kregen de laatste bewoners van dit project de sleutel en een bos bloemen voor hun nieuwe woning. Overigens hebben niet alleen de bewoners een nieuwe plek. De nieuwe woningen bieden ook aan vogels en vleermuizen een mooie schuilplek in de vorm van vaste nestelplekken.
* Alleen cluster zes moet nog starten met de sloop. Hierbij gaat het om enkele vrijstaande woningen waarbij vanwege uiteenlopende redenen het versterkingstraject vertraagd is. Om de versterking van de overige woningen door te laten gaan, zijn deze woningen losgekoppeld van de rest van het project.
groningenactueel p2000