HOGELAND - De Veiligheidsregio Groningen (VRG) verzorgde met trots als eerste het vernieuwde lesprogramma Aardbevingenwijzer aan de Openbare Dalton basisschool (ODBS) Nijenstein te Zandeweer in de gemeente Het Hogeland.
In samenwerking met de Pedagogische Academie van de Hanze is dit programma, gericht op basisschoolleerlingen in de provincie Groningen, geactualiseerd met nieuwe lessen en een vernieuwde website.
Doel
Het doel van Aardbevingenwijzer is het delen van kennis over gaswinning en aardbevingen in Groningen, het bieden van handelingsperspectief aan kinderen en tot slot het herkennen van de psychosociale impact van de problematiek. Leerkrachten worden gestimuleerd om door te verwijzen naar ondersteunende middelen als kinderen emotioneel reageren of nieuwsgierig zijn bijvoorbeeld over 'waarom zijn hier aardbevingen?'.
Lesmateriaal is gratis en openbaar toegankelijk
Basisscholen kunnen gratis en naar eigen wens gebruik maken van het vernieuwde lesprogramma. Voorheen waren de lessen achter een inlog te vinden, maar vanwege het algemeen belang zijn deze nu openbaar toegankelijk. “Met deze vernieuwde Aardbevingenwijzer en de samenwerking met diverse partners, creëren we een waardevolle bron van informatie en ondersteuning voor kinderen en leerkrachten", aldus Wilma Mansveld, directeur VRG.
Gastles
Daarnaast kunnen basisscholen een gratis gastles aanvragen om kennis te maken met de Aardbevingenwijzer. Door middel van het lesprogramma kan op een laagdrempelige manier over de aardbevingen en gaswinning in Groningen gepraat worden met basisscholieren. Basisscholieren in de provincie Groningen leren onder andere wat zij kunnen doen voor, tijdens en na een aardbeving. Maar ook over hoe ze ontstaan en over bijvoorbeeld de energietransitie. "We willen kinderen in onze gemeente ondersteunen bij het begrijpen en omgaan met de uitdagingen rondom gaswinning en aardbevingen", aldus Henk Jan Bolding, burgemeester van gemeente Het Hogeland.
Platform voor kinderen
De website aardbevingenwijzer.nl wordt doorontwikkeld van een lesprogramma naar een platform voor kinderen in het aardbevingsgebied, waarbij partners zoals het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) aansluiten.
Geïnteresseerd en/of een gastles op jouw school?
Het vernieuwde lesprogramma Aardbevingenwijzer is nu beschikbaar op www.aardbevingenwijzer.nl. Voor meer informatie kunnen scholen en geïnteresseerden gastlessen via
groningenactueel