OLDAMBT - De gemeenteraad van Oldambt heeft woensdagavond ingestemd met het Ambitiedocument Centrum voor de komende jaren tot en met 2030 en met een doorkijk naar 2050. Dit betekent dat er nu kan worden gestart met de eerste stappen van de uitvoering het ambitiedocument. Doel is een levendig en toekomstbestendig centrum.
Wethouder Erich Wünker is blij met het besluit: “Het college heeft de centrumfunctie van Oldambt aangemerkt als belangrijk speerpunt voor de toekomst van onze gemeente. Willen we de centrumfunctie voor Oldambt behouden, zowel qua winkelaanbod als voor wat betreft overige voorzieningen, dan moeten we daarin nu investeren.” Met het besluit van de raad kan er nu op een aantal plekken gestart wordt met de eerste concrete verbeteringen. De ontwikkelstrategie richt zich in de eerste fase vooral op het onderzoeken en onderbouwen van de grotere ontwikkelingen in het centrum. Dit gebeurt in samenspraak met betrokken inwoners en ondernemers en over de diverse deelprojecten vindt nog nadere besluitvorming plaats door de raad.
Wonen
Wonen is in het ambitiedocument een belangrijk speerpunt. Wethouder Gert Engelkens benadrukt de kansen op dit gebied: “We zien een behoefte aan woningen in diverse segmenten. In het verlengde van de vastgestelde woonvisie gaan we daar nu mee aan de slag. Daarbij kijken we naar doelgroepen, woonproducten en de ontwikkeling van een kwaliteitskader. De uitwerking van de concrete plannen gebeurt op locatieniveau in samenspraak met de omgeving.”
Participatie is sowieso een onderwerp waarover de gemeenteraad zich woensdag uitgebreid heeft uitgesproken. Het participatieproces rondom het ambitiedocument kon rekenen op veel steun van de raad en de raad wil graag op deze voet verder. Wünker: “Dat betekent dat inwoners en ondernemers uit zowel Winschoten als de dorpen weer betrokken zullen worden bij de deelprojecten.”
Versterking van de Noordpool
Aan de noordzijde van het centrum wordt er gestart met het project Langestraat Noord. Door het verkleinen van winkels en het toevoegen van woningen wordt de leegstand aangepakt. Voor deze aanpak, samen met ondernemers en ontwikkelaars, werd onlangs al een subsidie van €3 miljoen verworven.
Ook de sloop van het voormalig St. Lucas ziekenhuis, met uitzondering van het monumentale gedeelte, en de realisatie van een tijdelijk park op het St. Lucas terrein staan op de rol voor de komende periode.
Versterking van de Zuidpool
Aan de Zuidpool is een start gemaakt met de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Hier volgt de komende periode ook de herontwikkeling van de Liefkenshoek.
Het doortrekken van het water naar het Schönfeldplein is een ambitie die nader wordt onderzocht en onderbouwd. Voor het Israëlplein zijn er plannen om de waterelementen van de Venne door te trekken.
Bevorderen verblijven en ontmoeten
Op diverse locaties zijn er verbetermaatregelen voorgesteld waarbij de openbare ruimte wordt verbeterd. Denk aan vergroening, herschikking van parkeervoorzieningen, aantrekkelijk maken van de driften, verbeteren en verfraaien van gevels. Daarnaast zijn er verschillende ideeën om ook de geschiedenis van Oldambt en Winschoten eer aan te doen in de nieuwe plannen. Zo komt er een haalbaarheidsstudie naar een museum of toeristisch informatiecentrum. Daarnaast wordt er ingezet op een parkeerverwijzingssysteem en een groene verbinding van het stadspark met het centrum.
groningenactueel