College presenteert ‘Woonvisie 2024-2030: Met focus vooruit’

College presenteert ‘Woonvisie 2024-2030: Met focus vooruit’

MIDDEN-GRONINGEN - Het college van de gemeente Midden-Groningen heeft vandaag ingestemd met de ‘Woonvisie 2024-2030: Met focus vooruit’. De woonvisie wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad die het op 26 september 2024 behandelt. In de Woonvisie heeft het college vijf hoofddoelen voor de komende vijf jaren vastgelegd.
 
Wethouder Erianne van der Burg: “Wonen is één van de vier hoofdthema’s van het raadswerkprogramma van de gemeenteraad en is daarmee prioriteit voor het college. Ik ben er trots op dat we nu een stevig fundament hebben voor die opgave met de “Woonvisie 2024-2030: Met focus vooruit”. “
 
“Met deze Woonvisie geven we aan wat de inzet van de gemeente is voor nieuwbouw in alle kernen en voor verbetering van de bestaande voorraad woningen. We hebben een grote nieuwbouwopgave. Tot 2030 moeten er immers 1.350 woningen bij komen. In de woonvisie staat wat we doen om dit aantal te halen en wat we doen om de woningbouw te versnellen. Als gemeente bouwen we geen woningen, we faciliteren partijen die dat wel doen maximaal. Ook geeft de woonvisie aan hoe we een bijdrage willen leveren aan betaalbaar wonen. Daarnaast willen we dat bijvoorbeeld starters en ouderen een passende woning kunnen vinden. De woonvisie geeft aan welke bijdrage wij kunnen en willen leveren om dat te halen.”
 
Nadere toelichting op de vijf hoofddoelen
  1. Samen versnellen: We faciliteren dat er ruimte is om op tijd voldoende én passende woningen te realiseren. We doen dit samen met ontwikkelaars en woningcorporaties en betrekken inwoners.
  2. Een strategie voor dorpen en landelijk gebied: in alle dorpen bieden we ruimte voor woningen die passen bij de vraag én werken we aan sterke dorpen.
  3. Een strategie voor het stedelijk gebied: we hebben aandacht voor de kwaliteit van het wonen en leven in de wijken (gecombineerde aanpak) én aandacht voor de nieuwbouwopgave in Hoogezand en Sappemeer.
  4. Goed en betaalbaar wonen: we blijven werken aan een goede woning in een prettige omgeving voor iedereen. Die woning moet ook betaalbaar zijn. Energiezuinig wonen krijgt daarbij eveneens aandacht.
  5. Aandacht voor onze doelgroepen: niet iedereen vindt snel en makkelijk een woning. Daarom is er in de woonvisie aandacht voor starters en jongeren én voor ouderen. Andere groepen die aan bod komen zijn mensen met een zorgvraag, mensen met een tijdelijke of dringende woonvraag en arbeidsmigranten.
 
Voorbeelden uit de praktijk
Programma vrijkomende locaties
Een goed voorbeeld van doelstellingen 1, 4 en 5 is het programma Vrijkomende locaties. Op plekken waar eerst scholen stonden, willen we nu nieuwe woningen laten bouwen. Dat zijn soms vrije kavels die particulieren kunnen kopen, soms zijn dat grotere gebieden die we aanbesteden en gunnen aan ontwikkelaars en soms zijn dat woningen of (zorg)wooneenheden die woningcorporaties of zorgorganisaties gaan ontwikkelen.
Wat landelijk gezien betaalbare woningen zijn, zijn ze dat in Midden-Groningen niet altijd. We hebben dus binnen dit project ook een splitsing betaalbare woningen hoog en laag gemaakt en stimuleren dat hiervan voldoende woningen gebouwd worden. Voor meer informatie zie: https://www.midden-groningen.nl/woningbouw-vrijkomende-schoollocaties
 
Centrumplan Muntendam
Een goed voorbeeld van doelstelling 2 is het centrumplan Muntendam. Daar kijken we niet alleen naar het bouwen van nieuwe woningen maar ook naar een goede invulling van het oude gemeentehuis en naar het dorpshuis als plek voor ontmoetingen. Ook hier gebeurt dat samen met grondeigenaren, projectontwikkelaars en inwoners. Voor meer informatie zie: https://www.midden-groningen.nl/plannen-centrum-muntendam
 
Wijkvernieuwing Noorderpark
Een goed voorbeeld van doelstelling 3 is de wijkvernieuwing Noorderpark (Hoogezand-Noord). Samen met de woningcorporaties Groninger Huis en Lefier zorgen we voor een fysieke wijkaanpak (het slopen en nieuw bouwen van woningen) èn een sociale wijkaanpak (door mensen aan elkaar en de wijk te verbinden). Voor meer informatie zie: https://www.midden-groningen.nl/noorderpark-hoogezand
 
Uitvoering van de woonvisie
In de woonvisie staat wat de gemeente doet om bij te dragen aan het halen van de doelen. Daarom zijn aan ieder hoofddoel keuzes en acties verbonden. Een aantal van die keuzes en acties krijgt prioriteit. Andere keuzes en acties zijn extra (aanvullend). De keuzes en acties krijgen een plek in de uitvoeringsagenda die voor drie jaren wordt opgesteld en elk jaar wordt geactualiseerd.
 
 
De woonvisie is ook een belangrijke basis voor het maken van prestatieafspraken met Lefier, Groninger Huis, Woonzorg Nederland en de huurdersorganisaties. In de prestatieafspraken wordt vastgelegd op welke wijze de corporaties bijdragen aan de 5 doelen uit de woonvisie.
Tiplijn