Continuïteit van de kritiek planbare en (semi) acute zorg verder in de knel iStock

Continuïteit van de kritiek planbare en (semi) acute zorg verder in de knel

GRONINGEN - Ondanks de voorzichtige stabilisatie in het aantal besmettingen de afgelopen twee weken, blijven de besmettingscijfers erg hoog en ook de instroom van Covid-patiënten in de hele zorgketen blijft hoog. De prognose is dat de stijging van het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen nog door zal zetten. Door de verdere opschaling van Covid-zorg  is er op dit moment voldoende ruimte om Covid-patiënten op te vangen. Echter, als het aantal coronabesmettingen en daarmee de toenemende druk op de zorg niet snel daalt komt de continuïteit van de kritieke planbare en (semi) acute zorg steeds verder in de knel. Daarvoor waarschuwt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN).

Zorgorganisaties en zorgverleners in de regio werken met elkaar en met het Regionaal Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (RCPS) samen om de beschikbare capaciteit in de zorg zo goed mogelijk te benutten en de druk te verdelen. Huisartsen geven Covid-patiënten waar mogelijk thuis zuurstofbehandeling. Wijkverpleegkundigen spannen zich maximaal in om patiënten met en zonder zuurstof thuis te houden of weer sneller thuis in zorg te nemen na een ziekenhuis- of verpleeghuisopname. De verpleeg- en verzorgingshuizen hebben het aantal beschikbare bedden in de Covid-huizen opgeschaald. De Meldkamer stemt met SEH’s af waar nieuwe spoedpatiënten het beste naartoe gebracht kunnen worden. Met elkaar wordt er alles aan gedaan om de beschikbare capaciteit in de brede zorgketen zo efficiënt mogelijk te benutten.

Boostervaccinaties
De ziekenhuizen in Noord-Nederland zijn gestart met het geven van de boosterprik aan eigen personeel, huisartsen en medewerkers van de ambulancediensten. Het merendeel van deze medewerkers heeft de boosterprik inmiddels ontvangen. Zo beschermen we het zorgpersoneel beter tegen het virus en daarmee indirect ook de patiënten. De GGD’en Fryslân, Drenthe en Groningen zijn gestart met het geven van de boosterprik aan zorgpersoneel van de VVT-instellingen. Ook de medewerkers van de gehandicaptenzorg en de langdurige GGZ komen aan de beurt. Bij elkaar gaat het om ca. 15.000 zorgmedewerkers per provincie.

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen COVID-19 te versterken. De booster helpt extra tegen ernstige ziekte als gevolg van het coronavirus. Om goed beschermd te blijven tegen corona krijgen mensen van 60 jaar en ouder een boostervaccinatie aangeboden, voor zover ze de laatste prik tenminste zes maanden geleden hebben gehad.

De GGD’en zijn gestart met het vaccineren van de groep 80+, de groep 74+ is inmiddels aan de beurt. Het streven is om de groep 60-plussers rond de jaarwisseling van de boosterprik te voorzien. Daarna komen de  60-minners aan de beurt. De huisartsen helpen actief bij het geven van de boosterprik aan eigen patiënten die moeilijk naar de priklocaties kunnen komen. GGD, huisartsen en kleinere instellingen stemmen af wie van hen de boosterprik aan cliënten van die instellingen geeft.

Vaccineren blijft van groot belang om ernstige ziekte en ziekenhuisopname te voorkomen. Met vaccinatie bescherm je niet alleen jezelf maar ook de mensen in je directe omgeving. Kijk op de website van de regionale GGD voor nadere informatie.

Tiplijn