VEENDAM - Elke dag krijgen 35 mensen in Nederland een hartstilstand. Bij een hartstilstand telt elke minuut en snel reanimeren is van levensbelang. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie en er een AED wordt ingezet. Als de ambulance onderweg is kun jij al iets doen! De gemeente Veendam zet zich daarom in om een zes-minutenzone op te zetten. Zo kunnen we levens redden. Daar hebben we jouw hulp hard bij nodig!
HartslagNu
Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Daarom is er in Nederland een reanimatie oproepsysteem: HartslagNu. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren of om de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het oproepsysteem. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller dan de ambulance en kunnen het verschil maken tussen leven en dood. In Veendam streven we naar zes-minutenzones. Een zes-minutenzone is een gebied waarin iemand met een hartstilstand binnen zes minuten de juiste hulp krijgt. Mensen die een hartstilstand krijgen en binnen zes minuten de juiste zorg ontvangen, hebben 90% kans om de hartstilstand te overleven.
AED-dekking
Een werkgroep heeft de AED-dekking in Veendam in kaart gebracht. De conclusie was dat er 6 extra AED’s nodig zijn om tot een goede 24/7 AED-dekking te komen. Deze 6 AED’s worden de komende weken in Veendam bij geplaatst. Met deze 6 extra AED’s zijn er totaal 64 geregistreerde AED’s aanwezig in Veendam.
Burgerhulpverleners
Naast de AED-dekking zijn er ook voldoende burgerhulpverleners nodig om de eerder genoemde zes-minutenzones te realiseren.
Gemeente Veendam wil het aantal burgerhulpverleners graag vergroten:
- We roepen burgerhulpverleners op om zich aan te melden bij HartslagNu: Ga naar www.hartslagnu.nl. Je verleent de eerste acute hulp totdat het ambulancepersoneel het overneemt. Zo help je levens te redden.
- Stichting Groningen HartVeilig organiseert 7x per jaar een herhaaltraining voor burgerhulpverleners in Veendam. Zie www.groningenhartveilig.nl Per training kunnen maximaal 7 deelnemers mee doen. Deelname is gratis.
- We organiseren in het restant 2024 en het eerste halfjaar van 2025 reanimatietrainingen voor startende burgerhulpverleners. Je kunt je voor deze basistrainingen aanmelden via
We doen het samen
Wethouder Ans Grimbergen: ‘’Nu de AED-dekking op orde is, willen we actief inzetten op het werven en trainen van nieuwe burgerhulpverleners. Zo kunnen we samen levens redden en onze mooie gemeente (hart)veiliger maken.’’ Kom in actie en meld jezelf aan voor de basistraining reanimatie via
groningenactueel