Eerste exemplaar boek Oude en  nieuwe werken uitgereikt Bert Lanting

Eerste exemplaar boek Oude en nieuwe werken uitgereikt

GRONINGEN - Onder grote belangstelling is donderdag 16 mei jl. het eerste exemplaar van het boek Oude en nieuwe werken over de Helperlinie uitgereikt door wethouder Rik van Niejenhuis. Aanleiding voor het maken van het boek was de opgraving van een deel van de Helperlinie bij de bouw van het appartementen-complex aan de Kempensberg. Bewoners Ewa Soroka en George Moggré namen het eerste exemplaar in ontvangst.

De rode draad in het boek Oude en nieuwe werken is een serie verhalen over personen die op hele uiteenlopende manieren betrokken zijn bij de linie. In combinatie met een schat aan uniek historisch beeld- en kaartmateriaal komen de ‘Oude en nieuwe werken’ op en rond de Helperlinie in deze publicatie (weer) tot leven. Het boek is verkrijgbaar in boekhandels Van der Velde en Godert Walter.

Populaire wandelingen
De georganiseerde wandeling lang de Helperlinie onder leiding van archeologen, waren enorm in trek. Er was meer belangstelling dan plek. Daarom organiseren we in het kader van open monumentendag in het weekend van 14 en 15 september een nieuwe reeks wandelingen.

De Helperlinie
De Helperlinie, of Linie van Helpman was een uitbreidingswerk van de vesting rond de binnenstad. De Helperlinie liep dwars over de Hondsrug. De Linie was na het beleg in 1672 van de roemruchte ‘Bommen Berend’ aan het einde van de 17e eeuw aangelegd. Het heeft zijn diensten echter nooit hoeven bewijzen, maar dat maakt de geschiedenis van dit grote bouwwerk niet minder bijzonder. De Vestingwet van 1874 is een belangrijk moment geweest in de stadsontwikkeling van diverse Nederlandse steden. Groningen vormde daarop geen uitzondering. Niet alleen leidde deze wet tot het afbreken van de verdedigingswerken rond de binnenstad van Groningen, ook de Helperlinie mocht worden afgebroken.

Tiplijn