Flitsende start levert FC Groningen winst op in Euroborg Patrick Wind / Persbureau Meter

Flitsende start levert FC Groningen winst op in Euroborg

GRONINGEN - FC Groningen heeft zondagmiddag in de eigen Euroborg met 1-0 gewonnen van Go Ahead Eagles. Ramon Pascal Lundqvist was al binnen drie minuten de enige doelpuntenmaker van het duel. Het leverde de eerste winst van dit seizoen op en de eerste thuisoverwinning van de FC sinds 12 maart van dit jaar.

De aanhang op de Noordtribune Groningen hadden wederom een absoluut meesterwerk in elkaar gezet met de schitterende sfeeractie voorafgaand aan het duel met Go Ahead Eagles. De actie stond in het teken van het Groningens Ontzet. Volgende week is het precies 350 jaar geleden dat Bommen Berend uit de Stad werd verdreven en daarmee het gehele land werd gered van grotere problemen. De prachtige sfeeractie gaf het elftal de juiste energie om samen met supporters aan de strijd op het veld te beginnen.

Ramon Pascal Lundqvist zette de Trots van het Noorden al binnen 3 minuten spelen op voorsprong. De bal kwam via een vroege voorzet van Laros Duarte voor het doel en werd door de Zweed via zijn rug achter de lijn gewerkt. Een heerlijke start voor de FC, 1-0.

Hoewel de ploeg van trainer Frank Wormuth veelvuldig op de helft van de tegenstander de bal had, bleef het aantal uitgespeelde kansen schaars. Neraysho Kasanwirjo kreeg halverwege de eerste helft een goede schietkans. Duarte en Cyril Ngonge spraken kort bij de cornervlag waarna Duarte de bal teruglegde op Kasanwirjo. De verdediger schoot hard over het doel van doelman Jeffrey de Lange.

Aan de andere kant stond Michael Verrips na ruim een half uur spelen zijn mannetje op een schot van Isac Lidberg. Het laatste wapenfeit van de eerste helft was voor de doelpuntenmaker. Lundqvist nam een bal goed aan in het strafschopgebied en krulde het schot uit de draai over de lat. Door een flitsende start stond het 1-0 bij rust.

De 18.575 voornamelijk in het groen-wit gekleurde supporters zagen dat FC Groningen net als voor rust ook in de tweede helft uit de startblokken schoot. Ragnar Oratmangoen snelde aan de linkerkant langs zijn tegenstander, zijn voorzet kwam bij Ngonge, maar de huidig topscorer schoot over. Ngnoge draaide een paar minuten later zijn tegenstander dol, maar vond in de korte hoek de vuisten van keeper de Lange. Aan de andere kant kopte Rashaan Fernandes gevaarlijk net naast het doel.

Spits Romano Postema was één van de drie verse krachten die na een klein uur spelen in het veld kwam. De komst van de door de FC opgeleide aanvaller zorgde voor energie op de tribunes. Postema’s eerste balcontact was direct een kansrijke kopbal op het doel.

Verrips onderschepte een kwartier voor tijd uitstekend een gevaarlijke voorzet van Bobby Adekanye. De keeper greep op tijd in en pakte de bal voordat aanvaller Lidberg binnen kon tikken. Na zijn debuut vorige week in Amsterdam mocht middenvelder Luciano Valente, opgeleid op Corpus den Hoorn, ook zijn eerste minuten maken in Euroborg.

Het bleven spannende minuten in de slotfase, maar aangespoord door de fanatieke supporters lukte het FC Groningen zich naar de overwinning te knokken. De gezamenlijke strijd leverde drie belangrijke punten op. De overwinning werd na afloop groots gevierd met de trouwe supporters van de club.