STAD - Gemeente Groningen stelt een grote hoeveelheid hout gratis beschikbaar aan geïnteresseerde ondernemers, instellingen en particulieren uit de gemeente. Het gaat om recent gekapt, onbewerkt hout uit de gemeente zelf.
Op dit moment liggen er 117 boomstammen in opslag bij de gemeente. Het gaat om verschillende boomsoorten van verschillende omvang en leeftijd. De stammen zijn gezaagd in lengtes tot maximaal 5 meter. Binnenkort zullen alle te vergeven bomen overzichtelijk worden gepresenteerd op een internetpagina, compleet met foto en alle relevante gegevens, waaronder ook de plaats waar de boom heeft gestaan. Dat maakt het dus mogelijk om een boom weer terug te brengen naar de buurt waar hij is gekapt: als picknicktafel, vogelhuisje, houtsculptuur of …
Via dezelfde webpagina kunnen Groningers hun belangstelling voor een of meer van de bomen kenbaar maken. Als er meerdere belangstellenden zijn voor de zelfde boom, dan ‘wint’ degene die een bestemming of toepassing noemt die het meest bijdraagt aan onze Groningse samenleving. In het bijzonder wordt gekeken naar:
1. Circulaire bijdrage: hoe hoogwaardiger of duurzamer de toepassing, hoe beter
2. Sociale bijdrage: aan bijvoorbeeld werkgelegenheid, opleiding of participatie van Groningers
Uiteraard krijgen belangstellenden nog de gelegenheid om het gekozen hout ‘live’ te zien en te keuren. De kijkdag vindt plaats op een nader te bepalen dag in april. Alle informatie wordt gepubliceerd op de webpagina: www.haalallesuitjeafval.nl/houtvanhier
Waarom ‘Hout van Hier’?
De gemeente Groningen streeft naar een afvalvrije samenleving. Hout is een van de afvalstromen waar winst valt te behalen. De gemeente kapt jaarlijks gemiddeld zo’n honderd bomen die door ziekte, stormschade of andere oorzaken een risico voor de veiligheid zijn geworden. Wethouder Glimina Chakor (Duurzaamheid & Circulaire Economie): ‘In de praktijk wordt dit hout vaak gebruikt voor het maken van pallets of het verdwijnt bijvoorbeeld als brandstof in biomassacentrales. Met ‘Hout van Hier’ willen we hoogwaardige toepassingen realiseren, want van hout kun je mooie dingen maken. Bovendien draagt het project bij aan onze ambitie, minder weggooien en meer hergebruiken zodat we in 2050 volledig circulair kunnen zijn.’