Gemeente Groningen investeert in warmtebehandeling in strijd tegen kastanjeziekte Gemeente Groningen

Gemeente Groningen investeert in warmtebehandeling in strijd tegen kastanjeziekte

De gemeente Groningen verlengt de proef met warmtebehandeling bij zieke kastanjes. Om de effecten op lange termijn te onderzoeken worden er de komende weken 20 kastanjebomen behandeld.

Woensdag is er gestart met een paar kastanjebomen aan de Paviljoenlaan in het Stadspark. Ook krijgen kastanjebomen aan de Ubbo Emmiussingel, de Boteringesingel, de Oosterhamrikkade, de Henri Dunantlaan en de Brinkweg in Glimmen binnenkort een warmtekuur.

Succesvol bij bomen die minder dan 15% zijn aangetast
In samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) wordt onderzocht of warmte de bacterie die de kastanjeziekte veroorzaakt kan doden. Daarbij wordt de stam van de boom ingepakt in een isolatiedeken en 48 uur op 40 graden Celsius verwarmd. De methode lijkt vooral aan te slaan bij kastanjes die niet meer dan 15% zijn aangetast. In 2018 werden 25 bomen aan het Heerdenpad en de Praediniussingel behandeld. De helft van deze bomen blijkt drie jaar later genezen en heeft een goede levensverwachting. Bij bomen die ernstig waren aangetast blijkt de methode minder. Wel is de methode de laatste jaren verder doorontwikkeld. De temperatuur is beter te reguleren en er kan op afstand worden afgelezen, waardoor er eventueel sneller kan worden ingegrepen. De komende twee jaar worden de bomen gemonitord en eind 2023 zijn de resultaten van het onderzoek bekend.

Drie keer per jaar inspectie
De gemeente heeft ruim 1600 kastanjes in beheer. Ongeveer 70% procent hiervan is in meer of mindere mate aangetast. Bij ernstige aantasting leidt de ziekte tot takbreuk of gaan de bomen dood. Het streven is om het kappen van zieke kastanjes zoveel mogelijk te voorkomen, maar het verloop van de kastanjeziekte is onvoorspelbaar. De ziekte kan soms binnen enkele weken toeslaan. Daarom worden de bomen drie keer per jaar geïnspecteerd.

Tiplijn