Gemeente plant steeds meer bomen: “Profiteert de volgende generatie van” Gemeente Groningen

Gemeente plant steeds meer bomen: “Profiteert de volgende generatie van”

GRONINGEN - Bomen planten, bomen verwijderen en bomen verplaatsen: we zijn er bij de gemeente Groningen maar druk mee. Johan Cruining is Technisch Specialist Bomen bij de gemeente en heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. “Bomen zijn mijn grootste passie, ik ben bevlogen door groen”, vertelt hij met een lach van oor tot oor.

Verdeeld over de hele gemeente staan ontzettend veel bomen, in allerlei verschillende soorten en maten. Johan zorgt ervoor dat alles rondom de bomenplant, boomverzorging, verplaatsing en verwijdering allemaal in goede banen verloopt. “De gemeente investeert in meer, beter en bereikbaar groen. Dit najaar planten we ruim 1700 bomen. Deels ter compensatie van bomen die wegens ziekte of storm zijn verdwenen, maar ook nieuwe bomen.”

Nieuw bomenbeleid
Dat komt door het nieuwe bomenbeleid. “We verwijderen bomen niet zomaar, dat doen we alleen als het echt niet anders kan. Wanneer een boom ziek is, dan laten we hem nog zo lang mogelijk staan. Totdat het zorgt voor onveilige situaties, dan hebben we geen andere keus.”

Op het moment dat er een boom verwijderd wordt, dan plant de gemeente er minimaal één boom voor terug. “Maar,” legt Johan uit. “In veel situaties plaatsen we meer dan één boom terug. Daardoor groeit het aantal bomen de komende jaren.”

Verschillende soorten bomen
Niet alleen de hoeveelheid bomen, maar ook het aantal verschillende soorten en type bomen in de gemeente groeit. “Sinds 2014 hebben we een diversiteitsbeleid, dat houdt in dat we verplicht zijn om verschillende soorten bomen naast elkaar te planten”, legt hij uit. 

Het planten van allerlei verschillende bomen bij elkaar ziet er volgens Johan niet alleen mooi uit, maar is ook nog een goed voor de bomen. “Hierdoor voorkom je bijvoorbeeld ziekten zoals Iepziekte of Essentaksterfste. Ook kan de Eikenprocessierups zich minder goed verspreiden, want we zetten niet meer hele rijen eikenbomen naast elkaar.”

Groeiplaats
Naast investeren in het planten van bomen is het volgens Johan ook belangrijk om te kijken naar de plek waar de boom groeit. “We vinden het mooi om bomen in de stad te hebben: langs de stoep of op een parkeerplaats. Maar, dat is voor een boom niet de ideale plek om te groeien. We gebruiken tegenwoordig nieuwe technieken om bomen goed te kunnen laten groeien onder dragende constructies.”

Hiervoor wordt onder het verharde stuk een speciale groeiplaats gemaakt, met voldoende voeding en zuurstof. “Voordat we een boom planten graven we een heel groot stuk onder de grond uit. Zo hebben de wortels veel meer ruimte om te groeien en gaat hij veel langer mee”, vertelt Johan trots. Ook wordt ervoor gezorgd dat de groeiplaats sterk genoeg is voor gebruikers van het wegverkeer.

Investering in de toekomst
Door het nieuwe bomenbeleid komen er steeds meer nieuwe en gezonde bomen bij. Daar gaat het hart van de bomenliefhebber sneller van kloppen. Het werk wat hij doet ziet hij als een investering in de toekomst. “De bomen die we nu planten, daar hebben de volgende generaties profijt van.”

Gemeentelijke Bomenkaart
Nieuwsgierig naar alle bomen in de gemeente en welke werkzaamheden er allemaal worden uitgevoerd? Neem dan eens een kijkje op de Gemeentelijke Bomenkaart via www.gemeente.groningen.nl/bomenbeleid

Tiplijn