GRONINGEN - De gemeenten Het Hogeland, Eemsdelta en Westerkwartier realiseren vijf slimme laadpleinen. De laadpleinen zijn ‘slim’ omdat elektrische auto’s hier niet alleen opladen, maar in de toekomst ook elektriciteit terug gaan leveren. Zo helpen de laadpleinen bij het opvangen van pieken en dalen in het net. De laadpleinen komen in Uithuizen, Bedum, Zuidhorn, Loppersum en Middelstum. Naar verwachting kunnen rijders van elektrische auto’s vanaf komend voorjaar gebruikmaken van de slimme laadpleinen.
Op deze slimme laadpleinen laden elektrische auto’s op met duurzame energie uit zon en wind die in de buurt is opgewekt. De gemeenten ontvingen voor deze proeftuin Slimme Laadpleinen subsidies van de provincie Groningen en van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Duurzaamheidswethouders Kristel Rutgers (Het Hogeland), Meindert Joostens (Eemsdelta) en Hielke Westra (Westerkwartier) zijn het met elkaar eens: “Dat lokaal opgewekte energie dicht bij huis kan worden toegepast, is een mooie gedachte. Daarnaast dragen we met deze slimme laadpleinen bij aan het ontlasten van het elektriciteitsnet. Meer ruimte op het elektriciteitsnet zorgt voor meer ruimte voor duurzame initiatieven. En daar zetten we ons als gemeenten graag voor in”.
21 slimme laadpunten
Op de vijf slimme laadpleinen komen in totaal 21 slimme laadpunten te staan: acht in Eemsdelta, acht in Het Hogeland en vijf in Westerkwartier. In de gemeente Eemsdelta komt het slimme laadplein bij de Albert Heijn in Loppersum en bij sporthal ‘Hippolytushal’ in Middelstum. In Het Hogeland komt er een slim laadplein bij sporthal ‘De Mencke’ in Uithuizen en één bij het sportcomplex in Bedum. In het Westerkwartier krijgt het slimme laadplein een plek achter het gemeentehuis in Zuidhorn, op het P+R-terrein aan de noordzijde van het spoor. Het plaatsen en beheren van de laadpleinen gebeurt door een lokale ondernemer, De Coöperatieve Laadpaal U.A. uit Zijldijk. Deze coöperatie werkt nauw samen met Energie VanOns en lokale energiecoöperaties voor levering van groene stroom uit de regio. De werkzaamheden voor de realisatie van de laadpleinen starten medio februari 2022.
Deelauto’s en ‘vehicle to grid’
De elektrische deelauto’s van Energiecoöperatie EIK uit Kantens hebben straks een vaste standplaats op de laadpleinen in Uithuizen en Bedum, gemeente Het Hogeland. Op het slimme laadplein in Zuidhorn komt een speciale laadpaal waarmee ervaring op wordt gedaan met het ‘vehicle to grid’ principe. Daarbij kunnen elektrische auto’s niet alleen opladen, maar ook ontladen, op momenten dat het gunstig is voor het lokale net.
1,7 miljoen laadpunten
Met de realisatie van de slimme laadpleinen leveren de gemeenten een bijdrage aan de 1,7 miljoen laadpunten voor elektrische auto’s die in Nederland naar verwachting in 2030 nodig zijn. De slimme laadpleinen in Groningen zijn onderdeel van een landelijke ‘Proeftuin Slimme Laadpleinen’. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat subsidieert deze proeftuinen, zodat slimme laadtechnieken steeds verder worden ontwikkeld en aantrekkelijker worden voor gebruikers en marktpartijen. De landelijke proeftuin is onderdeel van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) en wordt gesubsidieerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, ondersteund door het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL Nederland), het kennis- en innovatiecentrum van de netbeheerders ELaadNL en projectbureau Over Morgen.