SELLINGEN - Op 3 april namen 32 kinderen van 16 basisscholen uit de gemeente Westerwolde zitting in de Raadzaal tijdens de Kinderraad 2025. Zestien kinderen mochten voor één dag raadslid zijn, elk bijgestaan door een klasgenootje.
Ze gingen debatteren over de besteding van 1500 euro aan een goed doel. Het college had voorgesteld om het geld te besteden aan Stichting Kinderen van de Voedselbank. Daar mochten ze mee instemmen, maar ze mochten ook tegenvoorstellen doen voor andere goede doelen. Uiteindelijk besloten ze het geld toe te wijzen aan vier goede doelen: Stichting Rikki Kanaalstreek, Stichting Wensambulance Noord-Nederland, Stichting Opkikker en het Ronald McDonald Huis Groningen.
Als eerste handeling installeerde burgemeester Jaap Velema de kinderen officieel als tijdelijk raadslid. Na een toelichting van onderwijswethouder Wietze Potze op het voorstel van het college mochten de kinderraadsleden reageren. Het was duidelijk dat ze het voorgestelde doel sympathiek vonden, maar de meeste raadsleden wilden het geld toch liever aan een ander doel besteden. Vrijwel alle scholen kwamen met tegenvoorstellen die ze met hun klasgenoten hadden voorbereid. Deze klasgenoten konden het debat live volgen via Radio Westerwolde.
Natuur en dierenwelzijn versus kinderwelzijn en gezondheid
Meerdere scholen wilden het geld besteden aan voorzieningen voor zieke kinderen zoals Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), Ronald McDonald Huis, Stichting Rikki Kanaalstreek, de Wensambulance en met name Stichting Opkikker. Ook organisaties die zich inzetten voor natuur en dierenwelzijn konden op steun rekenen, zoals Zeehondenopvang Pieterburen, Dierentehuis Ter Marse en het Wereld Natuur Fonds.
Proevende dat de meeste scholen graag geld wilden toewijzen aan Stichting Opkikker, paste wethouder Potze het collegevoorstel aan om het geld te verdelen over twee doelen: €1000 voor Stichting Kinderen van de Voedselbank en €500 voor Stichting Opkikker.
Onderhandelen in de wandelgangen
Tijdens de schorsing zochten de kinderraadsleden in de wandelgangen medestanders om coalities mee te smeden. Daarbij werden ze geholpen door een paar echte raadsleden. Na de schorsing bleken er twee even sterke allianties te zijn. Eén kamp wilde het geld verdelen over drie goede doelen. Het andere kamp wilde het voorstel van de wethouder volgen, maar met een evenredige verdeling. Twee scholen bleven vasthouden aan hun eigen voorstel. Hierop schorste de burgemeester opnieuw de vergadering.
Een akkoord: vier goede doelen
Een van de scholen die had vastgehouden aan het eigen voorstel wist dit in haar voordeel om te buigen. Na toevoegen van hun lokale goede doel Stichting Rikki Kanaalstreek wist een van de kampen een nipte meerderheid te halen. De kinderraad besloot het geld gelijkelijk te verdelen over vier goede doelen: Stichting Opkikker, Stichting Wensambulance Noord-Nederland, Ronald McDonaldhuis Groningen en Stichting Rikki Kanaalstreek.
Alle kinderen ontvingen na afloop een mooie herinnering aan de Kinderraad. Voor hun klasgenoten namen ze lampjes om op te vallen in het verkeer mee terug naar school.
groningenactueel