Landelijke campagne 'Kindervuurwerk geen kinderspel' van start iStock

Landelijke campagne 'Kindervuurwerk geen kinderspel' van start

Groningen - Ruim voor de feestdagen zorgt kindervuurwerk al voor tientallen jonge slachtoffers. Kinderen belanden met ernstige brandwonden in een van de brandwondencentra (Groningen, Rotterdam en Beverwijk), onder andere door mee te doen aan een TikTok-challenge. “Categorie F1 vuurwerk is niet onschuldig. Het veroorzaakt regelmatig ernstige brandwonden die vaak moeten worden geopereerd”, vertelt Annebeth de Vries, kinder- en brandwondenchirurg bij het kinderbrandwondencentrum in het Rode Kruis Ziekenhuis. Daarom start vandaag de campagne Kindervuurwerk geen kinderspel.

Door de TikTok-challenge worden kinderen aangemoedigd om op brandend vuurwerk te stampen. Annebeth de Vries en haar collega’s zien voornamelijk jongens tussen de 10 en 17 jaar. “Zij lopen derdegraads brandwonden op waarbij zelfs een operatie nodig is voor een goed herstel”, aldus De Vries. Niet alleen zo’n TikTok-challenge veroorzaakt problemen. Het afsteken van kindervuurwerk zorgt sowieso met regelmaat voor ongelukken. “Het vuurwerk komt vaak in de jas of schoenen terecht, waar het diepe brandwonden achterlaat”, aldus De Vries.

De term ‘kindervuurwerk’ is volgens Martin Baartmans, kinderarts bij het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis, zeer misleidend. “Men denkt dat kinderen met categorie 1 vuurwerk, zoals grondbloemen, tolletjes en sterretjes, kunnen spelen. Maar niets is minder waar. Wij zien in het brandwondencentrum regelmatig dat het ernstig mis is gegaan met spelen met vuurwerk.”

Volgens Sonja Scholten, brandwondenarts in het Martini Ziekenhuis, is letsel door kindervuurwerk meestal niet levensbedreigend, maar zijn de kinderen wel voor de rest van hun leven getekend. “Kinderen zijn zich niet bewust van dit gevaar, maar volwassenen zouden dat wel moeten zijn. Ik zie dat kindervuurwerk vaak als cadeautje wordt gegeven met bijzondere

Tiplijn