Loonkloof tussen mannen en vrouwen in UMCG iStock

Loonkloof tussen mannen en vrouwen in UMCG

GRONINGEN - In het UMCG worden mannen en vrouwen niet in alle gevallen gelijk betaald. Dit is gebleken uit een onderzoek dat in opdracht van de Raad van Bestuur het afgelopen jaar is uitgevoerd door twee onafhankelijke onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen.

Nog altijd worden mannen en vrouwen in alle sectoren van de maatschappij niet gelijk betaald voor hetzelfde werk. Ook als rekening wordt gehouden met verschillen in werkervaring, opleiding, duur en functie krijgen vrouwen bij de overheid (4%) en in het bedrijfsleven (7%) minder betaald voor hetzelfde werk.  

Verdienen mannen en vrouwen evenveel?
Het UMCG heeft gelijke kansen en gelijke beloning hoog op de agenda staan en dit ook verankerd in het Gender Equality Plan 2021. Op initiatief van twee medisch specialisten liet het UMCG daarom onderzoeken of er verschil in beloning is tussen mannen en vrouwen werkzaam in het UMCG. Het UMCG is het eerste UMC in Nederland die dit heeft onderzocht.  ‘Wij zijn trots dat wij dit onderzoek hebben gedaan, maar wel geschrokken van de uitkomsten. Hiermee gaan we aan de slag en hopen dat meer UMC's volgen’, aldus directeur P&O Michiel Kahmann. 

Resultaten onderzoek 
Uit het onderzoek onder ruim 13.000 medewerkers over de jaren 2012-2020 is gebleken dat er ook in het UMCG een verschil in beloning is tussen mannen en vrouwen. Dit verschil betreft gemiddeld 6,1% bij de medisch specialisten en 3,2% voor werknemers in de andere functiegroepen. Deze uitkomsten zijn in lijn met cijfers van het CBS over beloningsverschillen in Nederland. Omdat andere UMC's nog geen onderzoek hebben gedaan, zijn de uitkomsten tussen UMC's nog niet te vergelijken.  

Bewustwording en plan van aanpak 
Het UMCG vindt onverklaarbare beloningsverschillen niet acceptabel. In het UMCG horen mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen, dezelfde opleiding en (werk)ervaring hebben, hetzelfde te verdienen. Om de in het UMCG geconstateerde verschillen aan te pakken, wordt een projectgroep gelijke beloning ingericht die samen met de commissie Diversiteit & Inclusie een verbeterplan gaat uitwerken.  

De eerste start is bewustwording en erkenning van deze ongelijkheid in de organisatie. In het programma voor leidinggevenden in het UMCG komt er aandacht voor het herkennen van onbewuste vooroordelen en gender bias. Ook komt er een sponsorship-programma gericht op het verbeteren van de doorstroming van vrouwelijke medisch specialisten in het midden van hun academische loopbaan.   

Er wordt ook gekeken naar het beleid voor toelagen en gratificaties om de toekenning ervan te objectiveren. Ook gaan we na of andere loopbaaninterventies kunnen zorgen voor meer gelijkheid in beloning. Tegelijkertijd start een diepteanalyse om meer zicht te krijgen op de oorzaak van de beloningsverschillen. 

In 2025 vindt het onderzoek opnieuw plaats om te bezien of de verschillen zijn verminderd en er volgt jaarlijkse monitoring. 

Tiplijn