Maximumbedrag subsidie aanpak funderingen Woltersum verhoogd Google Maps

Maximumbedrag subsidie aanpak funderingen Woltersum verhoogd

WOLTERSUM - Het college van B&W wil het maximum subsidiebedrag voor herstel van funderingen van woningen in Woltersum, die versterkt moeten worden, verhogen van 100.000 euro naar 150.000 euro.

Uit de eerste onderzoeksrapporten blijkt dat in een aantal gevallen het huidige maximum subsidiebedrag van 100.000 euro niet voldoende is om de herstelkosten te dekken. Bewoners zouden daardoor zelf de meerkosten voor hun rekening moeten nemen. ‘Om dit te voorkomen wil de gemeente Groningen het beschikbare budget zo optimaal mogelijk inzetten en ten goede laten komen aan het oplossen van zoveel mogelijk funderingsproblemen in Woltersum’, aldus wethouder Roeland van der Schaaf.

De gemeente Groningen begon in september vorig jaar een pilot met 18 woningen in Woltersum. Uit de onderzoeken blijkt dat niet voor iedere woning in Woltersum herstel van de fundering noodzakelijk is en dat er ook woningen zijn waarvan de herstelwerkzaamheden hoger uitvallen en dus het maximumbedrag van 100.000 euro overschrijden. Het gaat hier onder andere om woningen zonder kruipruimte of die qua oppervlakte afwijken van een gemiddelde woning. Van der Schaaf: ‘Het college wil daarom het maximum ophogen, zodat meer adressen binnen het beschikbare budget kunnen worden geholpen. Ons doel is de problemen in Woltersum zo snel mogelijk op te lossen.’ De pilot in Woltersum fungeert als pilot voor de rest van het aardbevingsgebied. De gemeenteraad van Groningen buigt zich 16 februari over deze aanpassing van de subsidieregeling.

Achtergrond
Veel inwoners van Woltersum hebben niet alleen te maken met aardbevingsschade of versterkingsmaatregelen aan hun huis, ook speelt er soms funderingsproblematiek mee. In een deel van Woltersum speelt een hooggelegen grondlaag van veen hierbij een rol. Verdroging van deze ondergrond kan verzakking van huizen veroorzaken.

Funderingsschade wordt niet hersteld door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) of op kosten van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). De funderingsproblemen kunnen herstel van de woning in de weg staan. Dat leidt tot een vertraging bij versterking en schadeherstel. De Gemeente Groningen wil een impasse voorkomen en biedt met deze subsidie een oplossing aan de inwoners van Woltersum.

Samenwerking
De ‘Bestuurlijke afspraken versterking Groningen’ die zijn gemaakt over deze problematiek in het aardbevingsgebied bieden mogelijkheden tot een maatwerkoplossing. Op grond van die afspraken is door het Rijk aan de gemeente Groningen geld beschikbaar gesteld, waardoor het mogelijk is een bijdrage te leveren aan het oplossen van dergelijke funderingsproblematiek in Woltersum. Herstel van funderingsproblemen worden gecombineerd met reparatie van eventuele aardbevingsschade en versterkingsmaatregelen. In Woltersum werken de gemeente, de NCG en het IMG nauw samen om bouwoverlast voor de bewoners zo veel mogelijk te beperken.

Tiplijn