HOOGEZAND - Donderdagochtend hebben burgemeester Adriaan Hoogendoorn en kinderburgemeester Lieke Kruijer de Nederlandse vlag gehesen bij het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Hiermee laten de burgemeester en kinderburgemeester zien dat we als samenleving in Midden-Groningen dankbaar zijn voor de bevrijding door de Canadezen en Polen, 78 jaar geleden.
Burgemeester Hoogendoorn: “Lieke en ik hebben samen de Nederlandse vlag gehesen om ook dit jaar weer de bevrijding van onze gemeente te herdenken. Maar daarnaast willen wij samen ook de aandacht vragen voor de tentoonstelling ‘Zolang een naam wordt genoemd…’ die vanaf vandaag te zien is in het Huis van Cultuur en Bestuur. Op die tentoonstelling besteden we met name aandacht aan het vreselijke lot van de Joodse inwoners van onze gemeente in de Tweede Wereldoorlog. Waarbij het jongste slachtoffer nog maar 10 maanden oud was. Dan besef je weer extra de waarde van vrede en vrijheid die wij gelukkig nu kennen.”
Bevrijding Midden-Groningen
De verschillende dorpen van Midden-Groningen zijn 78 jaar geleden tussen 13 en 20 april bevrijd. Daarom hangt deze hele periode de Nederlandse vlag voor het Huis van Cultuur en Bestuur.
Op 13 april zijn delen van Hoogezand en Sappemeer bevrijd, op 14 april Muntendam, Meeden, Zuidbroek, Noordbroek en Slochteren en vanaf 15 april de andere dorpen van Midden-Groningen, met tot slot op 20 april Siddeburen.
Hoogezand, Sappemeer en Slochteren zijn bevrijd door Canadezen. Meeden, Muntendam, Zuidbroek en Noordbroek zijn bevrijd door Polen. Siddeburen was in eerste instantie op 15 april bevrijd door Canadezen, maar kwam later weer onder vuur te liggen, waarna het op 20 april opnieuw is bevrijd door Polen.
groningenactueel