Nederland zoekt massaal naar opties goedkoop autorijden

Nederland zoekt massaal naar opties goedkoop autorijden

GRONINGEN - Nederland is online massaal op zoek naar mogelijkheden tot goedkoop autorijden.

Elektrisch, hybride, benzine of diesel? Wat blijkt, elektrisch rijden is niet perse goedkoper dan een benzine of diesel auto. Dit komt naar voren uit onderzoek van auto-importeur DAS Import, die al ruim 20.000 auto’s heeft geïmporteerd.

Dat Nederland op zoek is naar goedkope opties voor op de weg is terug te zien in het aantal zoekopdrachten op Google. De zoekterm ‘Is elektrisch rijden goedkoper’ is de afgelopen drie maanden met 127% gestegen. ‘Wat is goedkoper elektrisch rijden of benzine’ zag zelfs een stijging van 400% in het laatste kwartaal. Ook valt het op dat steeds meer Nederlanders het over de grens zoeken bij het kijken naar een andere auto. ‘Auto importeren’ werd in oktober ruim 24.000 keer ingetikt.

BMW, Audi of Mercedes-Benz
De importeur heeft een vergelijking gemaakt tussen drie merken die in iedere brandstof categorie een vergelijkbaar model hebben uitgebracht: BMW, Audi en Mercedes-Benz. Er is gekeken naar het aantal kilometers dat per jaar gereden wordt in combinatie met de prijs per kilometer, wegenbelasting en de aanschafkosten in zowel Nederland als Duitsland.

“Het onderzoek hebben wij uitgevoerd omdat we merken dat er veel vragen zijn als het gaat over het kiezen van de  juiste brandstof categorie bij het kopen van een nieuwe auto. Mensen zijn echt op zoek naar de optie om het goedkoopst te rijden”, legt Job Das, directeur van Das Import, uit. “Maar de meeste consumenten hebben echt geen idee wat wijsheid is.

Iedere situatie is anders
Wij zien dat veel mensen er vanuit gaan dat elektrisch rijden gewoonweg het goedkoopst is. Maar het blijft altijd een combinatie van verbruiks- en aanschafkosten”, zegt Das. “Het is natuurlijk per situatie verschillend. Voor iedere situatie is het interessant om te kijken wat gunstig is. Mensen kunnen dan zelf een conclusie trekken. Maar wat wel duidelijk is: elektrisch rijden is niet per se goedkoper.”

Op papier anders dan op weg
Het onderzoek kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden, stelt Das. Maar het biedt zeker een handvat voor mensen die een nieuwe auto willen kopen.“Op papier kan het natuurlijk altijd anders zijn dan in de praktijk. 20.000 kilometer per jaar elektrisch rijden pakt anders uit als je lange stukken achter elkaar rijdt, of alleen kleine stukjes. Het is ook zeker lonend om te kijken of je jouw droomauto niet beter kunt importeren. Wat belangrijk is: neem de tijd en weeg alle opties zorgvuldig af.”

De resultaten van het volledige onderzoek zijn hier te vinden.