ZUIDBROEK - Sinds september 2022 vangt het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) in de Eurohal in Zuidbroek maximaal 500 asielzoekers op. Dit is een noodopvang, omdat er grote problemen zijn bij de opvang van asielzoekers in Nederland. Het eerste half jaar is voorbij en grotendeels goed gegaan. Daarom verlengt de gemeente Midden-Groningen het contract met een half jaar, onder de voorwaarde dat er, net als het afgelopen half jaar maatregelen zijn voor de veiligheid in en buiten de opvanglocatie. Dat betekent dat het COA tot september 2023 maximaal 500 asielzoekers in de Eurohal opvangt.
De gemeente Midden-Groningen heeft in september 2022 toegezegd mee te werken voor een half jaar met een optie tot verlengen met een half jaar. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn over verlenging van de noodopvang: “Er is door onze inwoners in Zuidbroek vrij ontspannen gereageerd op de komst van de noodopvang, wat toch een aanzienlijke verandering is voor een dorp. De contacten zijn begripvol, waardig en opbouwend verlopen. Het afgelopen half jaar waren buiten de noodopvang bijna geen incidenten, wat heel fijn is. En dat willen we ook zo houden. Daarom was een van onze voorwaarden dat de Koninklijke Marechaussee tot september 2023 actief blijft in en om Zuidbroek”.
Veiligheid en leefbaarheid
De gemeente Midden-Groningen dringt er bij het COA op aan dat het COA net als het afgelopen half jaar, de veiligheid in en buiten de opvanglocatie goed regelt. Naast de twee medewerkers van de Koninklijke Marechaussee (KMar) in en om Zuidbroek, zijn ook beveiligers aanwezig op de opvanglocatie. “We kregen wat signalen over incidenten in de Eurohal. De plek is niet ideaal met 500 mensen in een beperkte ruimte die dag in dag uit wachten op hun verdere asielprocedure. Dan krijg je wel eens wrijving. Wij dringen er dan ook nadrukkelijk bij het COA op aan dat er aandacht is voor deze situatie. Dat mensen, ook al is het een noodopvang en het verblijf daar zeer tijdelijk, in een leefbare situatie moeten kunnen verblijven.”, aldus burgemeester Hoogendoorn.
Tot september 2023
De gemeente Midden-Groningen werkt maximaal een jaar mee aan de noodopvang van asielzoekers. Deze afspraak maakte de gemeente met het COA en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze periode hangt samen met de landelijke afspraken over opvang van asielzoekers, waarbij de Rijksoverheid álle gemeenten in Nederland gaat verplichten een bijdrage te leveren aan de asielopvang. De 10 Groninger gemeenten, de provincie Groningen en de Rijksoverheid hebben al afspraken gemaakt over het aantal opvangplekken voor asielzoekers in de komende twee jaar. De gemeente Midden-Groningen levert in die afspraken nog tot september 2023 een bijdrage aan noodopvang voor asielzoekers. Daarna stopt dit.
groningenactueel