HOOGEZAND - Vrijdag 11 april onthulden burgemeester Erica van Lente, kinderburgemeester Mara Staal en kinderen van groep 7 en 8 van BSO de Sterren en OBS het Noorderlicht 23 struikelstenen (Stolpersteine) in Hoogezand. Deze struikelstenen zijn gelegd ter nagedachtenis aan 23 Joodse inwoners die in Hoogezand woonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord in vernietigingskampen in Oost-Europa.
Voorafgaand aan de onthulling was er een herdenkingsbijeenkomst in het Nationaal Bus museum in Hoogezand. Voorzitter van Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen Koos van der Span opende de bijeenkomst waarna er een toespraak volgde van Wout van Bekkum, bestuurslid Ned.-Israëlitische gemeente Groningen. Vervolgens sprak burgemeester Erica van Lente die in haar speech nog de onlangs overleden SHMG vrijwilliger Janny Bolhuis memoreerde. Bussen van het Nationaal Bus museum vervoerden de aanwezigen naar de Julianastraat 189 voor de daadwerkelijke onthulling van de daar gelegde zeven stenen. Daarnaast liggen er in Hoogezand nog twee stenen bij Kerkstraat 281, vijf stenen bij Kerkstraat 4, vijf stenen bij Sportterreinstraat 96 en vier stenen bij Atlantakade 17.
Burgemeester Erica van Lente: “Wij staan aan de vooravond van de herdenking van de bevrijding van onze gemeente: 80 jaar geleden. Eindelijk vrij, na vijf jaar oorlog. Maar van de 140.000 Joden die Nederland in mei 1940 telde, zouden 102.000 dat niet meer meemaken. Vermoord alleen omdat ze Joods waren. Daarom is het plaatsen van struikelstenen in onze gemeente door de stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen zo ontzettend waardevol. We realiseren ons zo dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.”
Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen
Op dit moment liggen er al 156 struikelstenen in de gemeente. Deze liggen al in Scharmer, Woudbloem, Froombosch, Muntendam, Noord- en Zuidbroek, Foxhol, Hellum, Sappemeer, Foxham, Martenshoek en Hoogezand. De Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen (SHMG) bestaat nu vijf jaar en heeft als doel om Joodse slachtoffers van het naziregime die zijn vermoord, bij hun laatste woning in de gemeente te herdenken. De vrijwilligers van de stichting doen vooraf alle onderzoeken in de archieven, al het andere benodigde voorwerk en regelen het plaatsen en onthullen van de Stolpersteine.
groningenactueel