Onthulling 32 struikelstenen in Kolham, Slochteren,  Schildwolde en Siddeburen

Onthulling 32 struikelstenen in Kolham, Slochteren, Schildwolde en Siddeburen

MIDDEN GRONINGEN - Vrijdag 19 april onthulden burgemeester Adriaan Hoogendoorn en kinderen van groep 7 en 8 van vijf basisscholen in Kolham, Slochteren en Schildwolde 32 struikelstenen (Stolpersteine) in Kolham, Slochteren, Schildwolde en Siddeburen.

Deze struikelstenen zijn gelegd ter nagedachtenis aan 32 Joodse inwoners die in deze dorpen woonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord in vernietigingskampen in Oost-Europa. Voorafgaand aan de onthulling was er een herdenkingsbijeenkomst in de Protestantse Kerk in Slochteren. Na de opening door de voorzitter van Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen Koos van der Span was er een toespraak van burgemeester Adriaan Hoogendoorn die alle vrijwilligers van de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen nog eens extra bedankte voor hun inzet en werkzaamheden voor het plaatsen van deze stenen. Daarna waren er nog toespraken van Wout van Bekkum, bestuurslid Ned. Israëlitische gemeente Groningen en Kees Mollema voorzitter Historische vereniging Het Wold. Gezamenlijk liepen de aanwezigen naar de ’s Gravenschanslaan 5 waar de daadwerkelijke onthulling plaatsvond van de daar gelegde vijf stenen. Daarnaast liggen er in Slochteren nog twee stenen bij Noorderweg 55, twee stenen bij Hoofdstraat 70 en zes stenen bij Hoofdweg 182. In Kolham liggen nog vier stenen bij Hoofdweg 43 en drie stenen bij Knijpslaan 57, in Schildwolde zes stenen bij Hoofdweg 147 en in Siddeburen drie stenen bij Hoofdweg 52 en een steen bij Hoofdweg 157.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “De Stolpersteine zijn niet alleen stenen op de grond; ze zijn een symbool van herinnering, een symbool van hoop en een symbool van verzet tegen de opkomst van Jodenhaat. Laten we hopen dat deze kleine steentjes ons blijven herinneren aan de pijnlijke lessen uit het verleden en ons inspireren om te streven naar een samenleving waarin iedereen in vrede en harmonie kan samenleven, ongeacht afkomst, religie of overtuigingen. Want waar haat toeneemt, is geen enkele minderheid veilig.

Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen
Op dit moment liggen er al 133 struikelstenen in de gemeente. Deze liggen al in Scharmer, Woudbloem, Froombosch, Muntendam, Noord- en Zuidbroek, Foxhol, Hellum, Sappemeer, Foxham, Martenshoek en Hoogezand. De Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen (SHMG) bestaat nu vier jaar en heeft als doel om Joodse slachtoffers van het naziregime die zijn vermoord, bij hun laatste woning in de gemeente te herdenken. De vrijwilligers van de stichting doen vooraf alle onderzoeken in de archieven, al het andere benodigde voorwerk en regelen het plaatsen en onthullen van de Stolpersteine.

Tiplijn