Plan van aanpak Versterking Eemsdelta: geen positieve boodschap Archief / DuoFocus

Plan van aanpak Versterking Eemsdelta: geen positieve boodschap

EEMSDELTA - De aardbeving bij Huizinge die Noordoost-Groningen op zijn grondvesten deed schudden, is alweer meer dan tien jaar geleden. Nog dagelijks ondervinden inwoners de negatieve gevolgen van de aardbevingen.

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: "De problemen lijken maar niet te worden opgelost en het perspectief is voor veel van onze inwoners soms moeilijk te vinden. Tot op de dag van vandaag blijkt nog steeds dat vertraging in de versterkingsopgave eerder regel is dan uitzondering." Dit wordt ook duidelijk in het jaarlijkse lokale plan van aanpak Versterking dat de gemeente Eemsdelta heeft gemaakt. Usmany-Dallinga: "Helaas is de boodschap in ons plan van aanpak geen positieve. We zien dat de uitvoering van de versterking in Eemsdelta opnieuw vertraging heeft opgelopen, waardoor er weinig ruimte is om NCG  nieuwe adressen in opdracht te geven om dit jaar mee te starten. We vinden dat een erg trieste constatering, vooral omdat we ons heel goed beseffen dat onze inwoners al zó lang wachten en er veel behoefte is aan duidelijkheid."

Ondankbare taak
De aardbevingsgemeenten hebben van de Rijksoverheid de taak gekregen om de volgorde te bepalen binnen de versterkingsoperatie. Wethouder Usmany-Dallinga: "Dat is geen gemakkelijke of dankbare opgave. Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat we voor de uitvoering afhankelijk zijn van de beleidskaders en de bekostiging door het Rijk aan de ene kant en de capaciteit en het uitvoeringsvermogen van NCG aan de andere kant. Dit beperkt onze zeggenschap. Toch zijn wij als gemeente de overheid die het dichtst bij – en voor – onze inwoners staat."

Versterkingsopgave in 2028 afronden niet realistisch
De staatssecretaris Mijnbouw, Hans Vijlbrief, heeft zich ten doel gesteld om de versterkingsopgave in Groningen in 2028 afgerond te hebben. Usmany-Dallinga: "Van begin af aan hebben wij ons niet aan dit jaartal willen verbinden. Dit is voor de opgave in onze gemeente niet realistisch. Wij stoppen pas als iedere inwoner in ons versterkingsprogramma weet waar ie aan toe is, hoe lang dat ook nog moet duren. Ik stel vast dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) nu ook inziet dat 2028 op deze manier voor Eemsdelta niet haalbaar is, gezien de uitspraak in hun beoordeling van ons plan van aanpak."

Dorpenaanpak
De afgelopen anderhalf jaar zijn er wel degelijk projecten afgerond, waarbij inwoners na jaren van wachten en plannen maken eindelijk in hun nieuwe of versterkte huis zijn gaan wonen. Ook is er voor vier dorpen gestart met een dorpsgerichte versterkingsaanpak, waarin juist wordt geprobeerd om op een samenhangende en voorspelbare manier de huizen in het dorp te versterken. Annalies Usmany-Dallinga: "Het is onze ultieme poging om weg te komen bij het centraal stellen van processen en procedures én de grote nadruk op alleen snelheid. We leggen de focus op de inhoud en de vraag en wensen van onze inwoners – die hier nadrukkelijk bij worden betrokken. Deze omschakeling gaat met vallen en opstaan, maar we hebben goede hoop dat we het beter kunnen gaan doen."

Oproep aan staatssecretaris
De gemeente Eemsdelta roept staatssecretaris Vijlbrief op om alles in het werk te stellen om NCG te voorzien van de ruimte om die betrouwbare overheid te kunnen zijn, die adequaat inspeelt op wat inwoners nodig hebben: een veilig huis en een eerlijke en rechtvaardige behandeling. Wethouder Usmany-Dallinga: "Ondanks dat ik me soms een dirigent met de handen op de rug voel, blijven we ons vanuit de gemeente Eemsdelta onvermoeibaar inzetten om de versterkingsopgave zo goed als mogelijk te begeleiden voor onze inwoners."

Lokaal plan van aanpak Versterking
Het lokale plan van aanpak Versterking dat de gemeente jaarlijks maakt, is de officiële opdrachtverlening aan de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) om de versterking uit te voeren. Het college van burgemeester en wethouders heeft het plan van aanpak vastgesteld en de gemeenteraad van Eemsdelta buigt zich in de raadsvergadering van 15 februari over het plan.

Tiplijn