Plannen Gronings deel van landelijk waterstofnetwerk voorgelegd aan omgeving

Plannen Gronings deel van landelijk waterstofnetwerk voorgelegd aan omgeving

GRONINGEN - Donderdag 9 december maken het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Hynetwork Services, een 100% dochteronderneming van Gasunie, de plannen bekend voor de realisatie van het waterstofnetwerk in Groningen. Dat doen zij met de publicatie ‘Voornemen en Voorstel voor Participatie’. Om deze plannen toe te lichten organiseren zij de komende weken verschillende inloopavonden voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Doel van deze avonden is om uitleg te geven over de plannen en te bespreken hoe de omgeving op de hoogte gehouden kan worden en hoe zij kunnen meedenken. Het landelijk waterstofnetwerk moet zorgen dat de CO2 uitstoot van de industrie in Groningen en de rest van Nederland aanzienlijk wordt teruggebracht.

 

Waterstof in Noord-Nederland in een stroomversnelling
Het waterstofnetwerk in Groningen wordt onderdeel van een landelijk netwerk dat Hynetwork Services op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat realiseert voor het transport van waterstof. Dit netwerk moet de vijf grote industriële regio’s in Nederland met elkaar, met het buitenland en met locaties voor waterstofopslag en import verbinden. In die industriële clusters zitten de grootverbruikers van waterstof. Voor de provincie Groningen zijn dat de Eemshaven en het industriegebied bij Delfzijl. De CO2 besparing die met waterstof in dit gebied gerealiseerd kan worden is ongeveer 1 á 2 megaton per jaar.

Harry Smit, projectmanager waterstof Hynetwork Services en afkomstig uit Holwierde, legt uit: “Groningen heeft grootse plannen met waterstof. Van productie en import tot gebruik. En door de huidige energiecrisis worden deze ambities alleen maar groter. Met het waterstofnetwerk brengen we de waterstofontwikkelingen in deze regio in een stroomversnelling. Ontzettend interessant om te kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het gebied waar ik ben geboren zich blijft ontwikkelen.”

Zitten bedrijven in het gebied eigenlijk wel te wachten op waterstof?
“Ik spreek regelmatig met bedrijven in de regio die interesse hebben om met waterstof te verduurzamen. Die staan te trappelen. Ik denk zeker dat de ontwikkelingen op het gebied van waterstof zorgen voor een continuering van de bedrijvigheid. Maar we zien ook dat bedrijven hierdoor deze kant op willen komen. Dat zijn vooral bedrijven die gericht zijn op de circulaire economie.”

Wat merk ik van het waterstofnetwerk? 
Het netwerk bestaat grotendeels uit om te bouwen aardgastransportleidingen. Waar we geen gebruik kunnen maken van bestaande leidingen zal een nieuwe leiding aangelegd worden. Dit is een duurzame en relatief voordelige oplossing en zorgt ervoor dat de impact op de omgeving veel minder is dan bij nieuwbouw. Harrie Smit: “Gasunie doet al jaren dit soort projecten voor aardgas. Voor waterstof is het niet veel anders. De overlast door bouwwerkzaamheden is tijdelijk en we proberen deze overlast tot een minimum te beperken door de werkzaamheden tijdig met de omgeving af te stemmen. Van het transport van waterstof door de leidingen merk je niets. Net zoals bij aardgas.”

“We willen iedereen de kans geven om te reageren”
EZK en Hynetwork Services vinden het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om met ideeën te komen en mee te denken.

Bram van der Heijden, van Bureau Energieprojecten (Ministerie van EZK): “Groene waterstof is nuttig voor de grote industrie, als grondstof en als brandstof voor hoge temperaturen. Daarom is het logisch dat het waterstofnetwerk eerst wordt uitgerold in de grote industriële clusters, zoals hier rond de Eemshaven en Delfzijl. Het levert op termijn een enorme winst op in CO2-uitstoot en dus een schonere leefomgeving. Maar het netwerk moet eerst worden aangelegd. Voor de aanleg zijn vergunningen nodig van een aantal overheden. Om alles in goede banen te leiden coördineert het ministerie van EZK de besluitvorming. De rol van mij en mijn collega’s is om iedereen zo goed mogelijk mee te nemen in de stappen die tot het besluit leiden. Bijvoorbeeld met een inloopbijeenkomst. Zodat de plannen voor niemand als een verrassing komen, en iedereen de kans heeft om te reageren.”

Heeft u vragen, oplossingen of ideeën?
Dan ben u van harte uitgenodigd voor de inloopavonden. Informatie over deze avonden, het project, de planning en de procedure vindt u op de webpagina van Bureau Eenergieprojecten. Informatie over het waterstofnetwerk is te vinden op www.hynetwork.nl/noord-nederland.

Tiplijn