STAD - Met een livestream over huiselijk geweld en kindermishandeling ging vrijdagmiddag de jaarlijkse publiekscampagne tegen kindermishandeling van start. Tijdens de bijeenkomst gingen studenten in gesprek over het thema met deskundigen van de politie, WIJ Groningen, Veilig Thuis, Hanzehogeschool Groningen en ervaringsdeskundigen. Het thema van de publiekscampagne is “Wat jij kan doen” en richt zich op omstanders. De campagne laat zien wat je als omstander kunt doen als je vermoedt dat het bij iemand thuis niet veilig is.
Wethouder Zorg en Veiligheid Manouska Molema: “Bij het signaleren en aanpakken van kindermishandeling hebben we de hulp van onze inwoners nodig. De boodschap is dat je als omstander het verschil kunt maken. Dat zit hem in kleine dingen zoals de tijd nemen voor iemand en vragen hoe het met hem of haar gaat. Aandacht voor het verhaal van een ander is de eerste stap naar het in gang zetten van hulp of het bieden van steun. De campagne “wat jij kan doen” sluit goed aan bij onze inspanningen om samen met de partners kindermishandeling te voorkomen, signaleren en bestrijden”.
Campagne “wat jij kan doen”
Van 14 tot en met 20 november is de landelijke Week tegen Kindermishandeling. De gemeente Groningen organiseert sinds 2017 een publiekscampagne van twee weken om de bewustwording over dit thema te vergroten bij onze inwoners. De campagne is een samenwerkingsverband van WIJ Groningen, Veilig Thuis Groningen, GGD Groningen, Hanzehogeschool Groningen en de gemeente. Hierbij wordt er dit jaar gebruik gemaakt van posters, flyers, social media en de website watjijkandoen.nl.
Activiteiten
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling organiseren maatschappelijke partners diverse activiteiten rondom het thema. Lector Integrale Aanpak Kindermishandeling Susan Ketner verzorgt dinsdag 15 november, samen met SKSG kinderopvang, het webinar “de corrigerende tik”. Tijdens deze digitale bijeenkomst kunnen ouders vragen stellen en in gesprek over opvoeden. Er is aandacht voor het effect van grenzen stellen, straffen en belonen van kinderen.
Op donderdag 17 november van 11.00-15.00 uur staat stichting Praat in Winkelcentrum Paddepoel met de Vuile Was manifestatie. Tijdens de bijeenkomst vertellen ervaringsdeskundigen hun eigen geschiedenis en wordt het publiek uitgenodigd om ervaringen te delen. Met behulp van de wasdames Ellie en Alie ontstaat een veilige omgeving waarbij stichting Praat kindermishandeling zichtbaar maakt. Dat gebeurt via gesprekken, maar ook door statements op wasgoed te schrijven en de vuile was letterlijk aan de waslijn te hangen.
De GGD Groningen verzorgt op 17 november scholing aan docenten van het Harens Lyceum over het signaleren van en handelen bij een vermoeden van kindermishandeling. WIJ Groningen organiseert gedurende de week diverse gastlessen op scholen waarbij ze leerlingen uitleggen wat huiselijk geweld is en welke rechten kinderen hebben.
Kijk voor meer informatie over de campagne en de activiteiten op watjijkandoen.nl en op weektegenkindermishandeling.nl.
groningenactueel