STADSKANAAL - Nadat de raad in november een beleidsarme begroting vaststelde, heeft de gemeente Stadskanaal gewerkt aan een kadernota Financieel Perspectief 2023-2033. Daarin bekijkt de gemeente het huishoudboekje voor de periode tot 2033. Door meevallers vanuit de landelijke overheid heeft de gemeente de mogelijkheid om investeringen te doen. Toch is het ook nodig om maatregelen te nemen die de eigen financiële positie in balans houden.
Aan de slag
De komende jaren zijn er taken waar de gemeente verplicht mee aan de slag moet. Het gaat dan bijvoorbeeld om taken om inwoners beter te laten meedoen in de samenleving en om forse investeringen in verouderde schoolgebouwen en sportvelden. Ook is er zorg voor veiligheid in de dagelijkse leefomgeving, zoals openbare verlichting, het renoveren of vervangen van bruggen en beschoeiingen. Om deze taken de komende jaren goed te kunnen uitvoeren, moet de gemeente er voor zorgen dat de eigen organisatie goed op orde is.
In balans
Het betekent dat er nieuwe dingen bijkomen, maar ook dat niet alles blijft zoals het was. Om de financiële positie in balans te houden, heeft het college de afgelopen jaren goed gekeken naar maatregelen die geld opleveren. Zo is onderzocht wat mogelijke structurele besparingsmogelijkheden zijn en zijn mogelijkheden voor extra inkomsten verkend.
Financieel gezond voor langere tijd
De gemeente Stadskanaal werkt toe naar een duurzame financiële situatie, naar een financieel gezonde gemeente voor langere tijd. “We weten uit ervaring dat het snel anders kan, doordat het bijvoorbeeld sterk wisselt hoeveel geld er vanuit de landelijke overheid komt”, geeft wethouder Goedhart Borgesius aan. “Daarom wil Stadskanaal de reserves op orde brengen en kijken we een aantal jaren vooruit. Zo kunnen we onverwachte financiële tegenvallers opvangen.”
Het college stuurt de kadernota naar de gemeenteraad. De gemeenteraad behandelt de kadernota in december en januari informerend en meningsvormend en neemt in februari een besluit.
groningenactueel