Terrein bij KC De Bouwsteen in Finsterwolde rookvrij

Terrein bij KC De Bouwsteen in Finsterwolde rookvrij

FINSTERWOLDE - Sinds vandaag is het terrein rondom KC De Bouwsteen in Finsterwolde een rookvrije omgeving. Devlin Aarts, leerling en lid van de kinderraad van KC De Bouwsteen trok in november vorig jaar in een brief aan de bel over de vele sigarettenpeuken rondom de school. Dit was onder andere aanleiding voor de gemeente om te onderzoeken of het terrein rookvrij kon worden verklaard. Wethouder gezondheid, Erich Wünker, onthulde vandaag symbolisch het ‘rookvrij-bord’.

Brief
Namens de Kinderraad uitte Devlin in zijn brief aan de burgemeester zijn zorgen: “Roken is slecht voor kinderen – ook voor volwassenen, maar zij maken hun eigen keuzes, wij kinderen vragen er niet om – en daarom zijn wij tegen roken”, schreef hij. “Kunnen jullie de omgeving rookvrij maken?” De gemeente Oldambt nam het verzoek serieus en ging in gesprek met de betrokken partijen die zich op hetzelfde terrein als de school bevinden, de bibliotheek en MFC De Hardenberg. Beide partijen stemden in. André Hateboer, voorzitter stichting MFC De Hardenberg: “Als sportcentrum ondersteunen wij het initiatief van de Kinderraad van harte. Dankzij hen hebben wij nu ook een rookvrije zone.”

Samenwerking
Wethouder Wünker sprak zijn waardering uit voor het initiatief van de Kinderraad en de samenwerking tussen de betrokken partijen: “Dit is een prachtig voorbeeld van hoe de stem van onze jongste inwoners kan leiden tot positieve verandering. Samen zorgen we voor een gezonde en veilige omgeving voor iedereen.”

Ambitie
Het rookvrije terrein is nu duidelijk gemarkeerd met borden en stoeptegels, zodat iedereen weet dat er niet gerookt mag worden. Dit initiatief draagt bij aan de ambitie van de gemeente om de leefomgeving voor jongeren gezonder te maken. Oldambt hoopt dat dit initiatief anderen inspireert om ook rookvrije zones in te stellen en zo een rookvrije generatie te bevorderen.

JOGG Oldambt
Sinds kort is Oldambt JOGG-gemeente. JOGG staat voor ‘gezonde jeugd, gezonde toekomst’ en heeft als doel een gezonde(re) leefomgeving voor kinderen te creëren, zodat het voor kinderen en jongeren makkelijker wordt gemaakt om een gezonde keuze te maken. Een rookvrije omgeving hoort ook tot deze gezonde(re) leefomgeving. Wilt u een rookvrije zone en kunt u hierbij hulp gebruiken? Neem dan contact op met Bianca de Winter, JOGG-regisseur Oldambt, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tiplijn