NEDERLAND - Op maandag 25 juli is in Amsterdam en Den Haag begonnen met het vaccineren tegen apenpokken.
Apenpokken
Monkeypox, ook vaak apenpokken genoemd, is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkwam. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. Het is een zoönose (ziekte die van dier op mens kan overgaan) waar vooral knaagdieren in Afrika de bron van zijn. Sinds het voorjaar van 2022 verspreidt de ziekte zich ook in andere delen van de wereld, waaronder in Nederland. In de huidige uitbraak spelen dieren geen rol bij de verspreiding, maar vindt verspreiding van mens op mens plaats. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild, schrijft het RIVM.
Sinds zaterdag spreekt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van een internationaal gevaar voor de volksgezondheid. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 16.000 gevallen van monkeypox (apenpokken) vastgesteld die verspreid zijn over 75 landen. Het aantal mensen dat sinds de uitbraak in Nederland besmet is geraakt met monkeypox bedraagt 818, waarvan 6 vrouwen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. Echter de meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSMmannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen). En van deze groep hebben mannen die frequent seks hebben en meerdere partners het grootste risico op besmetting. De verwachting is dat de ziekte zich nog verder zal verspreiden.
Vaccinatie
Vaccinatie is één van de middelen om de uitbraak van apenpokken te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom worden alleen de mensen die een verhoogd risico op besmetting met appenpokken hebben, preventief gevaccineerd.
Ook al is iemand gevaccineerd, het blijft belangrijk om alert te zijn op klachten die passen bij apenpokken. Ga bij klachten meteen naar de GGD voor een test en vermijd seksueel contact en huid-op-huidcontact tot de testuitslag bekend is. Ook is het belangrijk dat pas 2 weken na een tweede vaccinatie een maximaal effect optreedt.
Persoonlijke uitnodiging
Vaccinatie is alleen mogelijk als hiervoor een persoonlijke uitnodiging van de GGD of het hiv-behandelcentrum is ontvangen. De serie bestaat uit twee prikken waar minimaal vier weken tijd tussen zit. In combinatie met een oude pokkenvaccinatie is, afhankelijk van de gezondheid, één vaccinatie voldoende. Het gaat dan om de oude pokkenvaccinatie die iemand vóór 1975 heeft gekregen. De vaccinatie wordt onder de huid gegeven (subcutaan) en laat geen litteken achter zoals de vroegere pokkenvaccinaties. Wanneer andere GGD locaties beginnen met vaccineren is nog niet bekend.