GRONINGEN - De afgelopen dagen zijn er in korte tijd vier uitbraken van vogelgriep op pluimveebedrijven vastgesteld, verspreid over het land.
“Een enorme domper voor de sector en de pluimveehouders in de gebieden die met (vervoers)beperkingen te maken krijgen, maar bovenal voor de pluimveehouders die het betreft. Mijn gedachten gaan naar hen uit, we weten wat voor impact deze uitbraken hebben,” aldus voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP.
Dit seizoen ziet het LTO dat het virus ook veelvuldig opduikt buiten waterrijke gebieden. Dat geeft de heftigheid van dit vogelgriepvirus aan. Het kan momenteel overal de kop op steken, vanuit het hele land komen meldingen van zieke en dode wilde vogels.
De vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP heeft vandaag een bestuurlijk overleg over de situatie met het ministerie van Landbouw, samen met de andere sectororganisaties.
Hygiënemaatregelen
De vakgroep Pluimveehouderij benadrukt nogmaals dat iedereen in de pluimveesector overal alert op moet zijn. De Jong: “We weten dat iedereen de hygiënemaatregelen scherp naleeft, maar toch roep ik iedereen op om nog een keer heel kritisch je bedrijfsvoering na te lopen. Zoek naar wat toch nog beter kan! We moeten er met elkaar echt alles aan doen om het virus buiten de deur te houden.”
Bij de laatste uitbraak in Ede op 24 januari betrof het een relatief klein aantal dieren, maar met grote gevolgen. Doordat het in een pluimveedicht gebied ligt zijn er veel bedrijven die met (vervoers)beperkingen te maken hebben.
“We gaan spannende weken tegemoet, maar we hebben er vertrouwen in dat ook deze besmetting een op zichzelf staande besmetting is. Tot dusver zijn besmettingen tussen bedrijven gelukkig nog niet aan de orde geweest. Laten we hopen dat dat zo blijft,” zegt De Jong.
In november 2020 is door de sector samen met GD een webinar georganiseerd voor pluimveehouders, dierenartsen en andere erfbetreders over vogelgriep en een goede bedrijfshygiëne. Daar zijn goede tips te verkrijgen. Kijk hier het webinar terug.