'Zeer zacht weer met oudjaarsdag geen zeldzaamheid' iStock

'Zeer zacht weer met oudjaarsdag geen zeldzaamheid'

GRONINGEN - Oudjaarsdag valt midden in de winter, in een periode waarin de dagen kort zijn en de nachten lang. En toch is dat geen garantie voor koud weer. Sinds 1901 was het op maar liefst 13 procent van de oudjaarsdagen zeer zacht met temperaturen in de dubbele cijfers.

Zo grillig als de winter is, zo grillig is ook het weer op oudjaarsdag. Zuidwestenwind kunnen soms zeer zachte lucht naar ons land blazen en dan lijkt het in de verste verte niet op winter. Gemiddeld in het huidige klimaat is het op oudjaarsdag overdag een graad of 6. Sinds 1901 kwam het maar liefst 16 keer (13%) tot een temperatuur in de dubbele cijfers. Maar liefst 6 keer gebeurde dat in deze eeuw.

39% van de historische oudjaarsdagen kent een maximumtemperatuur van 5 tot 10 graden en op 34% van de oudjaarsdagen werd het 0 tot 5 graden. Op 14% van de oudjaarsdagen was sprake van een officiële ijsdag. Dit betekent dat de maximumtemperatuur onder 0 graden uitkwam.

Klimaatverandering duidelijk zichtbaar
Waar de gemiddelde maximumtemperatuur op oudjaarsdag tegenwoordig 6 graden bedraagt, was dit tien jaar geleden nog 5 graden en halverwege de vorige eeuw 4 graden. Wat dat betreft is het geen verrassing dat veel recente jaren in de top-10 met warmste oudjaarsdagen staan. De slotdag van 2017 steekt er met kop en schouders bovenuit. Het werd toen maar liefst 13,7 graden in De Bilt. In het zuiden en zuidoosten was het zelfs 14 graden en in Arcen werd het 14,5 graden.

Ook dit jaar krijgen we te maken met zeer zacht weer op oudjaarsdag. Misschien wordt het warmterecord uit 2017 zelfs gebroken en de kans op een top-10 notering is zeer groot.

Tiplijn