Te koop in Groningen: Monumentale villa (1928) om de hoek van het Noorderplantsoen

Te koop in Groningen: Monumentale villa (1928) om de hoek van het Noorderplantsoen

Prachtige monumentale helft van een dubbel woonhuis, om de hoek van het Noorderplantsoen!

De villa is in 1928 door E. Reitsma - die naast architect ook beeldend kunstenaar was en in de jaren twintig van de vorige eeuw lid was van het Groninger kunstenaarscollectief De Ploeg - ontworpen in opdracht van W. van der Elst en G. Koets.

De villa aan Nassaulaan nummer 4 maakt deel uit van een reeks villa’s aan de westzijde van het Noorderplantsoen. De villa’s zijn omgeven door veel groen, zodat de overgang van het park naar de achterliggende bebouwing geleidelijk verloopt. Samen met de dubbele villa aan Nassaulaan 6, die wat betreft vormgeving vergelijkbaar is, vormt deze villa het hoogtepunt in het oeuvre van architect Reitsma. Nassaulaan 4 heeft de status van Rijksmonument en is in Groningen een prachtig en uitzonderlijk voorbeeld van de bouwstijl Amsterdamse School.

Indeling:
Entree aan de zijgevel, fraaie originele voordeur, tochtportaal/vestibule met deur naar de hal met garderoberuimte en toilet. Woonkamer aan de voorzijde van het huis met houtkachel, stalen erker met deur naar het terrasje aan de zijkant. Ruime eetkamer/ woonkeuken aan de achterzijde met openslaande deuren naar het terras en de achtertuin (op het zuiden). Aansluitend aan de eetkamer in de uitbouw de luxe Bulthaup keuken met Caesarstone werkblad, Quooker, oven en magnetron, eetbarretje voor twee, vaatwasser, rvs-afzuiging en 5-pits gaskookplaat. Achterin de keuken de tuindeur/achterdeur en de bijkeuken met plaats voor de wasmachine, droger en de cv-ketel opstelling.
In de hal een deur onder de trap naar de kelderkast.

Trapopgang met groot en indrukwekkend gebrandschilderd glas-in-lood raam.
Eerste verdieping: lichte overloop met praktische kastenwand, slaapkamer aan de achterzijde met inbouwkasten en deur naar het balkon aan de achterzijde, tweede slaapkamer aan de achterzijde met ingebouwde kasten en wastafel. Derde kamer -nu in gebruik als riante werkkamer- met erker voorzien van isolatieglas. Tussengelegen, compacte en luxe badkamer (2015) voorzien van ligbad, tweede toilet, wastafel en inloopdouche.

Tweede verdieping: achter gelegen slaapkamer met wastafel, deur naar plat dak (mogelijkheid voor klein dakterras), slaapkamer aan de voorzijde met wastafel. Tussengelegen berging/zolderruimte.
Via de voorste slaapkamer is via een ladder /trap de bovengelegen vliering met bergruimte te bereiken.

Bijzonderheden:
- bouwjaar 1928;
- Rijksmonument, onderhoud subsidiabel;
- eigenzinnige unieke architectuur, nog vrijwel geheel intact zowel binnen als buiten;
- perceeloppervlak 265m²;
- woonoppervlak 169m²;
- deels stalen kozijnen met isolerende beglazing, deels vloerisolatie, deels dakisolatie;
- Remeha cv-ketel met Evohome thermostaatsysteem waardoor in alle vertrekken de temperatuur apart te regelen is (ook via een app);
- houten tuinberging/fietsenschuur, circa 10m²;
- fijne stadstuin op het zuiden gelegen!

Zie: https://www.funda.nl/koop/groningen/huis-42090203-nassaulaan-4/