FC Groningen knokt zich naar punt op emotionele middag in Euroborg

GRONINGEN - FC Groningen heeft zich zondag in de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop naar een punt geknokt tegen Feyenoord. In Euroborg werd het 1-1 na een ruststand van 0-0. Spits Jørgen Strand Larsen scoorde voor de FC en zette daarmee zijn ploeg op gelijke hoogte nadat Marcos Senesi eerder een goal maakte namens de Rotterdammers.

Het duel met Feyenoord stond zondagmiddag in het teken van 'in memoriam'. Traditioneel herdenkt FC Groningen haar supporters vooraf en tijdens de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar. De spelers en stafleden van beide teams deden dat middels een minuut applaus voorafgaand aan de wedstrijd. Omdat er helaas geen stadionpubliek aanwezig mocht zijn, besteedde FC Groningen onder meer aandacht aan de traditie middels een liveshow op YouTube.

FC Groningen gaf in de eerste helft weinig weg en had de verdedigende organisatie dusdanig staan dat de Rotterdammers geen enkele kans kregen. De Trots van het Noorden was met topscorer Cyril Ngonge halverwege de eerste helft het dichtstbij een treffer. De aanvaller schoot van afstand hard op het doel van keeper Justin Bijlow die zich leek te verkijken op een stuit in de bal, maar in tweede instantie net voor de lijn kon oprapen.

De in de basiself teruggekeerde Michael de Leeuw onderschepte een minuut later een bal op de helft van Feyenoord en probeerde met een snelle steekpass spits Jørgen Strand Larsen voor de keeper te zetten. De bal was net de scherp voor de Noor waardoor Feyenoord-back Tyrell Malacia kon wegwerken voordat Strand Larsen oog in oog met Bijlow zou staan. Het balbezit was in het voordeel van Feyenoord, maar de eerste helft was verder in balans.

Na rust kwam er meer tempo in de wedstrijd en dat leverde de Rotterdammers in de beginfase enkele kansen op. Tien minuten in de tweede helft kon Mo El Hankouri met een goede tussenkomst voorkomen dat Luis Sinisterra de bal kon inschieten. De Feyenoord-aanvaller kopte drie minuten later op de paal en uit de daaropvolgende corner moest de FC wel buigen. Marcos Senesi veranderde een schot van collega-verdediger Garnot Trauner dusdanig van richting dat deze het doel in ging, 0-1.

FC Groningen ging niet bij de pakken neerzitten en rechtte vrijwel direct de rug. Laros Duarte gaf een prachtige lange bal op de lopende Strand Larsen. De FC-spits was zijn tegenstander Senesi te slim af en verschalkte keeper Bijlow met een fraaie lob, 1-1.

Waar de cijfers in de eerste helft vrijwel gelijk waren, bleek het in de tweede helft anders. Feyenoord had een veelvoud aan schoten ten opzichte van FC Groningen, toch bleef de FC-defensie overeind. In één van de spaarzame uitbraken kreeg de FC zelfs nog een kans op de driepunter. Invaller Romano Postema ontving de bal in het strafschopgebied na een snelle voorzet van El Hankouri. De Groninger schoot, via de tegenstander, in de korte hoek en verraste Bijlow bijna met zijn poging.

In blessuretijd stopte keeper Peter Leeuwenburgh nog een snel schot van Cyriel Dessers. De ploeg van trainer Danny Buijs toonde veerkracht tegen de Rotterdammers, maakte via Strand Larsen een prachtige goal hield op fraaie wijze een punt over aan een bijzondere middag in Euroborg. ​Een echte teamprestatie!