FC Groningen wint met 3-1 van FC Utrecht

GRONINGEN / UTRECHT - FC Groningen heeft een prachtige overwinning behaald in Utrecht. FC Groningen versloeg de Domstedelingen in Stadion Galgenwaard met 3-1. Mo El Hankouri zette de FC op voorsprong vanaf de strafschopstip, Michael de Leeuw verdubbelde de voorsprong al na tien minuten spelen en Jørgen Strand Larsen gooide vlak voor tijd het duel in het slot. Bart Ramselaar maakte in de tweede helft de Utrechtse goal. Door de winst verstevigt FC Groningen de achtste plaats op de ranglijst en is het gat met nummer 7 FC Utrecht geslonken tot vier punten.

De Leeuw goal
Een bliksemstart! Zo was het begin van FC Groningen in de Utrechtse Galgenwaard het best te omschrijven. Michael de Leeuw zette letterlijk vanaf de eerste minuut druk op de keeper van de tegenstander waardoor de spits de bal afsnoepte. De Leeuw werd daarbij door doelman Fabian de Keijzer onderuit gehaald in het strafschopgebied. Hoewel scheidsrechter Dennis Higler met veel gebaren aangaf dat de Groninger een duikeling maakte, moest hij zijn eerste indruk na het bekijken van de beelden herzien en kreeg FC Groningen een strafschop.

Mo El Hankouri bleef kalm vanaf de stip en schoot de bal links van de keeper in de lege hoek, 0-1. FC Groningen bleef doorgaan en die energie leverde na tien minuten spelen een tweede treffer op. Neraysho Kasanwirjo speelde met een knappe pass Bjorn Meijer vrij. Zijn voorzet werd goed gecontroleerd door Jørgen Strand Larsen. De Noor legde terug op De Leeuw die met een droge knal raak schoot. De derde wedstrijd op rij dat De Leeuw scoorde, 0-2.

Utrecht leek het eerste kwartier overrompeld door FC Groningen, maar kreeg daarna ook kansen op een aansluitingstreffer. Anastasios Douvikas kreeg zijn voet niet achter een strakke voorzet van Remco Balk en Peter Leeuwenburgh redde op een schot van Quinten Timber. De keeper had na ruim een half uur spelen een fantastische reflex op een inzet van Sander van de Streek van dichtbij het doel. Vlak voor rust, die liefst 51 minuten duurde kreeg Bjorn Meijer een gele kaart voor een zuivere tackle op de bal, randje strafschopgebied. Gelukkig voor de FC ging de vrije trap op een gevaarlijke plek ruim over het doel.

Spitsenkoppel JSL MDL
De tweede helft begon met een domper. Bart Ramselaar kon al na drie minuten spelen scoren nadat de FC de bal niet weg kreeg en het schot van de Utrechtse middenvelder ging langs verschillende verdedigers in het doel, 1-2. Vrijwel direct na de tegentreffer was het weer De Leeuw die gevaarlijk werd. Een strakke voorzet vanaf rechts werd door de aanvoerder bij de eerste paal tegen het houtwerk gekopt. Strand Larsen kon de rebound net niet binnen tikken door toedoen van Mark van der Maarel.

FC Groningen bleef gevaarlijk. Damil Dankerlui zag zijn strakke voorzet tien minuten in de tweede helft bijna bij een ploeggenoot voor het doel belanden, uit een inworp van Bart van Hintum probeerde Strand Larsen het met een hoogstandje. Na een uur spelen kreeg De Leeuw – vrijstaand in het strafschopgebied – een pass van Kasanwirjo niet goed onder controle.

Douvikas was aan de kant van FC Utrecht dichtbij met een kopbal over het doel. De thuisploeg werd dreigender op zoek naar de gelijkmaker. Leeuwenburgh redde ruim een kwartier voor het einde knap op een kopbal van Douvikas uit een hoekschop. De keeper bokste de bal uit het doel. Utrecht ging Groningen achteruit drukken, maar verdedigend bleef de organisatie bij de FC overeind.

Trainer Danny Buijs, die na enkele dagen ziekte weer helemaal fit was om te coachen, bracht drie verse krachten onder wie de matchwinner van vorige week Romano Postema. De Groningers knokten als team voor ieder duel en hoewel de druk van Utrecht aanzienlijk was, gaf de ploeg weinig echte kansen weg.

Het was Strand Larsen die de wedstrijd vlak voordat de acht minuten aan blessuretijd inging in het slot gooide. De spits die al in zoveel persoonlijke duels had gestreden met de Utrecht-verdedigers controleerde een bal door het centrum van El Hankouri met de borst, nam deze fraai mee en schoot hard raak, 1-3. Door de mooie overwinning in Utrecht verkleinde FC Groningen het gat met de tegenstander en huidige nummer 7 van de ranglijst tot slechts vier punten.