FC Groningen wint met 3-1 van Vitesse

GRONINGEN -  FC Groningen won zaterdagavond met ruime cijfers van Vitesse. De Trots van het Noorden versloeg de ploeg - die al tien wedstrijden achtereen ongeslagen was - in Arnhem met 3-1. Jørgen Strand Larsen zette FC Groningen voor rust op voorsprong. Michael de Leeuw en Daniël van Kaam scoorden na de pauze. Alois Oroz maakte de treffer voor Vitesse.

Door een late wijziging in de opstelling startte Melayro Bogarde voor het eerst sinds zijn overstap naar FC Groningen in de basis. De huurling verving Laros Duarte die niet kon spelen. Thuisploeg Vitesse probeerde in de beginfase gevaarlijk te worden via steekballen, maar de eerste doelkans was voor de FC. Jørgen Strand Larsen schoot hard vanaf ruim dertig meter richting goal, maar doeman Jeroen Houwen werd niet verrast.

Spits Strand Larsen had de lange bal ontvangen van keeper Peter Leeuwenburgh en aarzelde geen moment. Halverwege de eerste helft kreeg de Noor een pass van Paulos Abraham net niet onder controle in het strafschopgebied. Strand Larsen zette de Trots van het Noorden in de 39ste minuut op voorsprong. Een uitstekend aangesneden vrije trap van Tomas Suslov werd bij de eerste paal hard binnengekopt door de aanvaller, 0-1.

FC Groningen speelde op dat moment al kort met elf tegen tien. Loïs Openda werd na ruim een half uur spelen door scheidsrechter Dennis Higler – na inmenging van de VAR – met rood naar de kleedkamer gestuurd. De Vitesse-aanvaller had tegenstander Mike te Wierik een harde elleboogstoot in de maagstreek gegeven.

Bjorn Meijer was de vorige twee wedstrijden al dichtbij een treffer en kreeg ook in Arnhem een goede kans om te scoren. De back was aan het begin van de tweede helft goed doorgelopen, kreeg de bal mee van Abraham en schoot hard voorlangs het doel.

Damil Dankerlui stuurde ploeggenoot Suslov na een uur spelen weg aan de rechterkant. De Slowaaks international snelde langs zijn tegenstander en schoot hard op de vuisten van keeper Houwen. Even laten zette Abraham zijn tegenstander sterk weg, dribbelde naar de achterlijn, maar de lage voorzet kon door captain Michael de Leeuw niet worden verlengd.

Het was de aanzet voor goals van FC Groningen. De Trots van het Noorden plaatste na 66 minuten spelen een scherpe counter. Suslov kreeg de bal mee van Neraysho Kasanwirjo en maakte veel meters. De middenvelder zette Strand Larsen voor de keeper. Het schot van de Noor werd gepakt, maar de rebound kreeg Strand Larsen bij De Leeuw die 0-2 binnen schoof.

Invaller Daniël van Kaam stond nog maar net in het veld toen FC Groningen druk zette op de verdediging van Vitesse. Via Abraham kwam de middenvelder in balbezit en met rechts schoot Van Kaam de bal hard vanaf een meter of 20 in de benedenhoek, 0-3.

Vitesse deed een kwartier voor tijd wat terug via Oroz, 1-3, maar de verdediging van de Trots van het Noorden kwam niet verder in de problemen waardoor het na ruim 90 minuten voetbal drie punten kon bijschrijven. Vitesse dat al tien wedstrijden achtereen ongeslagen was, werd in eigen huis met ruime cijfers aan de kant gezet.

(Bron: FC Groningen)