FC Groningen wint met 4-2 van PSV Archief

FC Groningen wint met 4-2 van PSV

GRONINGEN - FC Groningen heeft zondag in een waar spektakelstuk gewonnen van PSV. In Euroborg werd het 4-2 voor de Trots van het Noorden. Bij rust stond het 3-1 in het voordeel van FC Groningen. Voor de FC scoorden Ricardo Pepi, Radinio Balker, Cyril Ngonge en Joey Pelupessy. Keeper Jan de Boer debuteerde in de Eredivisie en werd uitgeroepen tot Man of the Match.

De 21.333 supporters in Euroborg zagen een spektaculaire eerste helft. Eredivisiedebutant Jan de Boer kon zich na een kwartier spelen onderscheiden met een fantastische redding op een kopbal Guus Til. De PSV-er kopte van heel dichtbij op het doel, maar De Boer gooide zijn lange lichaam voor de bal en pakte de inzet schitterend. Na ruim een half uur stond de keeper op de goede plek toen Radinio Balker een voorzet raakte en de bal in eigen doel leek te glijden.

Middenvelder Luciano Valente had tot dan toe twee keer op het doel geschoten, naast en over, maar aanvallend kon de Trots van het Noorden nog geen vuist maken. Tot minuut 39 aanbrak in Euroborg. Cyril Ngonge verstoorde de opbouw van PSV dusdanig dat hij de bal kon onderscheppen. De aanvaller werd oog in oog met de doelman gestopt door keeper Walter Benitez, maar spits Ricardo Pepi kon de bal in de rebound in het lege doel schuiven, 1-0.

De goal gaf de FC de juiste energie. Een schitterend aangesneden hoekschop van Laros Duarte werd door Radinio Balker enkele minuten na de openingstreffer keihard tegen de touwen gekopt. De verdediger torende boven iedereen uit, 2-0. In blessuretijd van de eerste helft zette Ngonge samen met Neraysho Kasanwirjo een aanval op. Nadat ook Florian Krüger in het samenspel werd betrokken en Pepi het gat trok voor Ngonge kon de vleugelspeler naar binnen dribbelen en met links schieten. De bal vloog in de korte hoek binnen, 3-0. PSV deed op slag van rust nog iets terug via Ibrahim Sangaré, 3-1.

De tegentreffer gaf de Eindhovaren het gevoel dat het nog niet gespeeld was in Euroborg en dus moest FC Groningen aan het begin van de tweede helft behoorlijk in de achteruit. Fanatiek werd voor iedere meter gestreden met de luid aanwezige support vanaf de tribunes. PSV noteerde een grote kans via Cody Gakpo die op de lat kopte, waarna de rebound tot twee keer toe werd geblokt door de Groningse defensie.

FC Groningen raakte niet in paniek en bleef voetballen. Het resulteerde in verzorgde aanvalspatronen zoals na bijna een uur spelen. Een combinatie over veel verschillende schijven eindigde bij Ngonge die hard naast het doel schoot. Een snelle aanval aan de rechterkant werd afgelegd op Krüger die ook naast schoot. Aan de andere kant was er een grote mogelijkheid voor Luuk de Jong, maar keeper De Boer stond niet voor het eerst in het duel zijn mannetje.

De intenties van PSV betekende voor de FC dat er ruimte kwam aan de andere kant van het veld. Krüger was na driekwart wedstrijd sneller dan zijn tegenstanders en stormde op keeper Benitez af. De Duitser werd dusdanig gehinderd door zijn achtervolgers dat zijn schot net niet de benodigde kracht bevatte.

Het duel bleef ook in het laatste kwartier van de wedstrijd spannend. PSV kwam via een kopbal van Guus Til terug in de wedstrijd 3-2. De Jong kopte met nog ruim vijf minuten te spelen op de lat boven keeper De Boer.

Invaller Ragnar Oratmangoen zette direct daarna zijn tegenstander aan de kant en vond een andere invaller Damil Dankerlui die vlak voor de keeper de lage voorzet keihard tegen Benitez aan schoot. Kasanwirjo kopte in de daaropvolgende tegenstoot de bal van de lijn over zijn eigen doel.

Euroborg stond al 90 minuten vol achter de ploeg en moest dat nog 6 extra minuten volhouden. Samen strijden voor de punten. Het slotstuk van een zinderende middag in Groningen was voor de Trots van het Noorden. Na een snelle counter kwam de bal via de rechterkant voor het doel. Dankerlui vond invaller Joey Pelupessy die de bal bijna door het net heen schoot, 4-2. Een wedstrijd waar nog lang – wellicht jaren – over zal worden na gesproken.

Bron: FC Groningen