Strijdlustig FC Groningen niet beloond in Alkmaar

GRONINGEN - FC Groningen heeft de laatste wedstrijd van 2021 op bezoek bij AZ met 1-0 verloren. De Trots van het Noorden kwam al na 3 minuten spelen met een man minder te staan na een rode kaart van Neraysho Kasanwirjo. Het team knokte voor een punt, maar ging door een doelpunt van Jesper Karlsson halverwege de tweede helft ten onder, 1-0. Een zinderende slotfase werd niet beloond met de gelijkmaker.

FC Groningen kwam al na 3 minuten spelen met tien man te staan nadat scheidsrechter Martin van den Kerkhof Neraysho Kasanworjo een rode kaart gaf na een tackle op Dani de Wit. Vanaf dat moment zette de Trots van het Noorden de vechtstand aan en knokte het voor iedere meter. Als team hield de negen overgebleven veldspelers vooral het centrum dicht.

AZ scoorde na negen minuten spelen, maar de goal van Yakinari Sugawara werd afgekeurd door de VAR vanwege buitenspel. Waar de taak voornamelijk bestond uit tegenhouden, zocht de FC bij balbezit zo snel mogelijk de spits Jørgen Strand Larsen. Het leverde halverwege de eerste helft een goede kans op voor FC Groningen. Een lange bal van Bjorn Meijer kwam via Strand Larsen bij Michael de Leeuw en de captain schoot via een tegenstander net over het doel.

Het lukte FC Groningen het spel van AZ dusdanig te ontregelen en de organisatie gesloten te houden waardoor het met een man minder op het veld amper grote kansen weggaf. De ruststand was dan ook 0-0 in Alkmaar.

De tweede helft bleef het recept hetzelfde. Het elftal van AZ had de bal tegen de tien van Groningen, maar door de gedisciplineerde organisatie gaf de Trots van het Noorden weinig kansen weg. Wel probeerde de thuisploeg het doel van de FC van afstand vaker onder vuur te nemen. Keeper Peter Leeuwenburgh redde meerdere pogingen, maar was kansloos op het schot van Jesper Karlsson na bijna 70 minuten spelen, 1-0.

Nadat de ploeg op achterstand was gekomen werd er ook vanaf de FC-kant iets sneller druk gezet naar voren. Groningen toonde bravoure, ging vol in de duels en kreeg ook kansen. Strand Larsen werd op randje buitenspel terug gevlagd waardoor invaller Romano Postema wel scoorde, maar de goal niet doorging. Vijf minuten voor tijd dook Damil Dankerlui op in de spits na een lange bal van Marin Sverko. De back schoot hard op de vuisten van keeper Peter Vindahl, waarna de rebound van Postema naast ging.

De FC ging in de slotfase duidelijk op zoek naar een punt dat het zeker qua vechtlust verdiende. In de blessuretijd meldde ook Leeuwenburgh zich nog voorin, maar de keeper kreeg geen kans te scoren. FC Groningen drukte en kreeg de mogelijkheid via Cyril Ngonge. De topscorer schoot de laatste bal van de wedstrijd echter over het doel. Na ruim 90 minuten met een man minder te hebben gespeeld, werd de strijdlust van FC Groningen niet beloond en verloor het de laatste wedstrijd van 2021 met 1-0.