Suslov schiet FC Groningen naar drie punten in Leeuwarden

LEEUWARDEN - FC Groningen heeft zondagmiddag gewonnen in Leeuwarden van SC Cambuur. Tomas Suslov maakte de enige goal van de wedstrijd. Bij rust stond het nog 0-0. Middenvelder uit de eigen Opleiding Luciano Valente maakte zijn basisdebuut. Spits Ricardo Pepi kwam als invaller in het veld, zijn eerste minuten voor de club.

FC Groningen kwam in Leeuwarden een stuk beter voor de dag dan vorig weekend thuis tegen Vitesse. Zowel in verdedigend als aanvallend en ook in de duels was de Trots van het Noorden voor rust de betere ten opzichte van SC Cambuur. Paulos Abraham kreeg in de beginfase een goede kans om te scoren.

Aanvaller Florian Krüger zorgde met goed voorbereidend werk dat Abraham werd vrijgespeeld aan de linkerkant. De Zweed schoot met zijn rechtervoet richting lange hoek en zag de bal op de paal belandden. Nog geen tien minuten later kwam Tomas Suslov goed door aan de andere kant van het strafschopgebied en zag zijn harde schot gekraakt.

Halverwege de eerste helft was de Duitse spits dichtbij zijn eerste treffer voor de club. Met een goede actie in het strafschopgebied speelde Krüger zichzelf vrij en schoot hard op de vuisten van doelman Joao Virginia. Aan de andere kant van het veld zorgde Mike te Wierik in het laatste kwartier van de eerste helft met een fantastisch blok dat het doel aan de Groningse kant schoon bleef.

Ricardo Pepi was aan het begin van de tweede helft de vervanger van Krüger. De debutant was na 40 seconden bijna trefzeker, sprong hoog, maar kreeg zijn hoofd net niet tegen een hoekschop van Suslov. Aan de andere kant was Calvin Mac-Intosch gevaarlijk met een kopstoot na een hoekschop. Michel Paulissen kreeg na een uur spelen een goede kopkans, maar zijn inzet ging naast het doel van Michael Verrips.

Valente werd vlak na de kopbal van Paulissen naar de kant gehaald en vervangen door Marin Sverko. Net als in de eerste helft was Abraham het dichtst bij een treffer voor de FC. Isak Määttä stuurde de aanvaller met een goede steekbal achter de verdediging weg. Abraham kwam links in het strafschopgebied uit, krulde de bal richting tweede paal maar gaf daarbij net te weinig effect mee waardoor deze voorlangs ging.

Suslov brak de ban voor de FC, 20 minuten voor het einde. Spits Pepi onderschepte de bal in de opbouw van Cambuur en schakelde snel om. De Amerikaan zag Suslov vrij aan de rechterkant. Suslov maakte een actie naar binnen en schoot met links in de korte hoek raak, 0-1. Er kwam veel emotie los bij de Slowaaks international die zijn goal vierde met zijn teamgenoten en staf bij de bank van de Trots van het Noorden.

Hoewel Cambuur in de slotfase van de wedstrijd op zoek ging naar de gelijkmaker, kwam de FC niet in de problemen. Tot een echt slotoffensief kwam het niet vanwege goed verdedigend werk bij de Trots van het Noorden. Sterker nog, het was verdediger Radinio Balker die de wedstrijd in het slot leek te gooien met een doelpunt in blessuretijd. Helaas voor Balker en de FC werd het doelpunt afgekeurd na een handsbal in aanloop naar de treffer. Het kon het feest na ruim 90 minuten voetbal echter niet drukken toen scheidsrechter Dennis Higler affloot en FC Groningen de drie punten over de streep trok.

Stem hier tot maandag 12.00 uur op de Man of the Match.