Veendam gaat samenwerken met Hanzehogeschool Groningen in de ontwikkeling van keuzemodules voor studenten sportopleidingen

Veendam gaat samenwerken met Hanzehogeschool Groningen in de ontwikkeling van keuzemodules voor studenten sportopleidingen

VEENDAM - De gemeente Veendam (VeendamBeweegt) en de Hanzehogeschool Groningen gaan samenwerken en bieden een keuzemodule voor studenten van de ALO en Sportkunde aan. De keuzemodule ‘Creëren van een actieve en gezonde leefomgeving’ omvat theorielessen en een praktijkgedeelte.

De studenten gaan in zeven weken programma’s ontwikkelen voor diverse opdrachtgevers in de gemeente Veendam. De werkcolleges worden gehouden op het Henk Nienhuis stadion en de praktijklessen op het Leer- en Sportpark (LSP) in Veendam. Negentig studenten hebben zich aangemeld voor de nieuwe keuzemodule.

Samenwerking van start en eerste gastcollege
Wethouder sport Henk Jan Schmaal van de gemeente Veendam en Douwe Jan van der Wal van de Hanzehogeschool Groningen hebben vrijdag 17 februari 2023 op het Leer- en Sportpark bij het Henk Nienhuis stadion gezamenlijk het startsein gegeven voor de samenwerking in aanwezigheid van de 90 studenten en de Veendammer opdrachtgevers. Wethouder Henk Jan Schmaal gaf het eerste gastcollege. Na het college kregen de studenten een rondleiding over het LSP. De Veendammer opdrachtgevers lichtten hierna de opdrachten voor de studenten toe. De groepjes studenten konden vervolgens met hun eigen opdrachtgever afspraken maken over de opdracht.

Wethouder Henk Jan Schmaal over de samenwerking: “De leslocatie op het Leer- en Sportpark is bij uitstek geschikt voor de ontwikkeling van de programma’s. Hoe mooi is het om studenten uit de hele regio in een nieuwe inspirerende praktijkomgeving kennis en ervaring te laten opdoen. De Veendammer opdrachtgevers kunnen allerlei interessante opdrachten en onderzoeken door de studenten laten uitvoeren. Zo is er sprake van een win-win situatie.”

Docenten Tamar van der Veen, Charissa Boertjes en Douwe Jan van der Wal van de Hanzehogeschool Groningen: “De Hanzehogeschool wil samen met partners uit de praktijk werken aan vraagstukken om impact te maken in de regio. Daarvoor wordt er steeds vaker samengewerkt op praktijklocaties in de regio. Veendam is hier een prachtig voorbeeld van. Deze samenwerking is een mooie mogelijkheid voor studenten om te werken in de praktijk en om van meerwaarde te zijn voor publieke organisaties en bedrijven.”

Opdrachtgevers uit Veendam
De deelnemende opdrachtgevers zijn VeendamBeweegt, Sportcentrum Oxygym, Sportcentrum Bodewes, Cijntje Personal Fit, Fit Factory Borgerswold, scholengemeenschap Winkler Prins, The Athlete Club, Time-Out, zorg- en welzijnsorganisatie deBasis, Golfclub de Compagnie en SkateboardCorp, Fysiotherapie Jan Veen.

De opdrachten voor de studenten zijn gemaakt door de deelnemende partijen en afgestemd met de docenten van de Hanzehogeschool Groningen. De opdrachtgevers begeleiden de studenten gedurende zeven weken bij het opzetten en de uitvoering van de opdracht. Deze opdrachten zijn gericht op bijvoorbeeld het bouwen van innovatieve lesprogramma’s voor bepaalde doelgroepen op een locatie die bij voorkeur in de openbare ruimte plaatsvindt.

Praktijklessen op Leer- en Sportpark de Langeleegte
Het Leer- en Sportpark en de Skills Garden omvat een innovatief beweegconcept waarin breed motorische ontwikkeling vanuit de 10 grondvormen van bewegen van het Athletic Skills Model centraal staan. Verder is er veel ruimte voor de urban sports, zoals skaten, freerunning en pumptracken. De sport- en beweegvormen kunnen door de deelnemende studenten na de theorielessen in de praktijk worden gebracht. 

Tiplijn