GRONINGEN - Duizenden mensen uit heel de provincie kwamen zaterdag bijeen op de Vismarkt in de Stad om hun stem te laten horen tegen de gaswinning in Groningen. De manifestatie werd georganiseerd door het Groninger Gasberaad. Groningen liet zich horen, FC Groningen liet gistermiddag voorafgaand en tijdens de wedstrijd tegen PSV middels diverse uitingen weten de gedupeerden – onder wie veel FC-supporters – te steunen.
Het Groninger Gasberaad – een overkoepelende organisatie waarin maatschappelijke organisaties zijn vertegenwoordigd die te maken hebben met de problematiek – vroeg met de slogan ‘Respect voor Groningen’ landelijke aandacht voor de problematiek die is ontstaan in Groningen vanwege de gaswinning in het gebied.
“Respect voor Groningen betekent: een ruimhartige en rechtvaardige schadeafhandeling, een vlotte en doortastende versterkingsoperatie en een wettelijk vastgelegde einddatum voor het sluiten van de Groninger gaskraan,” aldus Jan Wigboldus, voorzitter van het Groninger Gasberaad. “Met het massale protest wilden we laten zien dat we het niet langer accepteren. Het wordt tijd dat de veiligheid van Groningers voorop komt te staan, én dat er ruimhartige financiële compensatie komt voor alle gedupeerden.”
Aandacht voor de problemen
FC Groningen schonk gistermiddag voorafgaand en tijdens het eerste duel na de winterstop tegen PSV nogmaals aandacht aan de grootschalige problematiek in stad en regio. Zo droeg Michael de Leeuw als captain van FC Groningen een speciale aanvoerdersband en was de slogan van het Gasberaad meerdere keren zichtbaar op de LED-boarding. Ook hingen er in de nok van het stadion en rondom Euroborg speciale vlaggen. Een van de vlaggen werd voorafgaand aan het duel met PSV door Wigboldus zelf gehesen. "Mooi dat we op deze manier echt betrokken zijn bij de actie van FC Groningen. Jammer genoeg mocht er geen publiek bij de wedstrijd aanwezig zijn en moest ik na het hijsen van de vlag het stadion weer verlaten."
“Het is lovenswaardig van FC Groningen dat ze zelf hebben aangeboden hun landelijke bereik in te zetten voor deze kwestie,” gaat Wigboldus verder over de actie van de Trots van het Noorden. “Als we echt iets willen als Groningers moeten we eensgezind zijn en allemaal meedoen. Samen optrekken. Door dit gebaar van FC Groningen heeft de club laten zien achter de supporters en mensen in stad en regio te staan.”
Morele verplichting
John de Jonge, voorzitter van de Supportersvereniging FC Groningen, sluit zich volledig aan bij de laatste woorden van Wigboldus. “Het is heel goed dat de club haar enorme bereik en exposure gebruikt om de problematiek nogmaals aan te kaarten. Het is schandalig hoe Groningers al zo lang worden vernederd. Op deze manier laat de club zien dichtbij haar achterban te staan. Ik vind het ook bijna een morele verplichting van de club en ben blij dat FC Groningen openlijk steun uitspreekt.”
De Jonge is zelf één van de slachtoffers van aardbevingsschade. “En dan ging het bij mij gelukkig alleen nog maar om materiële schade. De afwikkeling daarvan kostte wel enkele jaren en daar word je behoorlijk pissig van. Maar er zijn hier ook veel mensen die in een onveilig huis wonen en moeten hopen dat alles overeind blijft staan, dat is pas écht verschrikkelijk. We moeten samen continu blijven hameren op de situatie in Groningen en ieder weldenkend mens zal het met ons eens zijn dat het zo niet langer kan.”